V.l.n.r.: Alice Muller (lid College van Bestuur ROC Friese Poort), Bert Kleinlugtenbeld (voorzitter Raad van Bestuur ziekenhuis Nij Smelinghe), burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en commissaris van de koning Arno Brok, die de officiële openingshandeling verrichtte door zijn handtekening te zetten (op het bordje tussen hen in).
V.l.n.r.: Alice Muller (lid College van Bestuur ROC Friese Poort), Bert Kleinlugtenbeld (voorzitter Raad van Bestuur ziekenhuis Nij Smelinghe), burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en commissaris van de koning Arno Brok, die de officiële openingshandeling verrichtte door zijn handtekening te zetten (op het bordje tussen hen in). Foto: Ruben van Vliet

Bij nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management in Drachten draait alles om duurzaamheid!

Algemeen

ROC Friese Poort heeft voor de opleidingen gekoppeld aan ‘Zorg en Welzijn’ een nieuw schoolgebouw op het terrein van Nij Smellinghe in Drachten gekregen. Daar is ook dit schooljaar de nieuwe én unieke opleiding Sustainable Hospitality Management (SHM) gestart.

Je zou het in het Nederlands kunnen vertalen als leiding geven aan duurzame gastvrijheid. Belangrijk onderdeel van de opleiding vormen de medewerkers en patiënten van ziekenhuis Nij Smellinghe. Het betreft een mbo-opleiding op niveau 4.

Aan docent Peter Wegeling legde Actief enkele vragen voor.

Waarom deze Engelstalige naam? ‘Duurzame Gastvrijheidsopleiding’ (DGO) had toch ook gekund?

Wegeling: “In het MBO kom je wel vaker Engelse termen tegen. Daar de uitvoering van de gastvrijheid niet alleen de horeca raakt, maar ook facilitair en zorg, was de naam ‘hospitality’ veel meer op zijn plek. Je merkt dat binnen diverse sectoren in het bedrijfsleven de term ‘hospitality’ een steeds grotere rol speelt en daarmee een normaal begrip wordt binnen de Nederlandse taal.Daarnaast is het qua herkenbaarheid ook handig als ze naar het buitenland willen om daar stage te lopen. Ze kunnen in principe naar alle landen waar ROC Friese Poort contacten mee heeft.”

Hoeveel leerlingen worden er voor deze opleiding verwacht en hoeveel docenten zijn hier voor nodig?

Wegeling: “Dat is nog onzeker, zoals in elke MBO-opleiding, hangt dit af van het aantal aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar. Er zijn nu twee horeca-docenten die als basis Nij Smellinghe hebben, daar ben ik er zelf één van. Er zijn echter veel meer docenten betrokken bij deze opleiding, gezien de breedte ervan. We hopen in ieder geval ieder jaar met een klas te starten, dus ongeveer 60 studenten over een aantal jaren.”

Wat verstaan jullie onder ‘duurzaam’: slaat dat op het energieverbruik, of is het veel breder?

Wegeling: “Alles binnen deze opleiding draait om duurzaamheid en de impact daarvan op de regio! Binnen bijvoorbeeld projecten onderzoeken de huidige studenten van alles; van de impact van voedsel tot het energieverbruik tot personeelsbeleid en meer. Het voedsel moet bijvoorbeeld bijdragen aan het herstel van de patiënten in het ziekenhuis.”

“Een andere student heeft bijvoorbeeld het energieverbruik van de TL-verlichting in de keuken berekend en de kosten en opbrengsten van vervanging door middel van LED-lampen. Vooral ook inzicht in de route van het voedsel; van de boer tot aan de mond van de patiënt is van groot belang. Hoe korter de route, hoe beter. Na hun afstuderen kunnen deze studenten op allerlei manieren zorgen voor impact in het bedrijfsleven en in de regio op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken.”

Zijn de studenten verplicht om bij Nij Smellinghe praktijkervaring op te doen, of mag dat eventueel ook elders?

Wegeling: “Ze lopen in het eerste jaar praktijk in Nij Smellinghe, maar daarnaast ook stage in de horeca. Later kan dit ook binnen andere sectoren, op die manier krijgen ze een zo breed mogelijke opleiding aangeboden.”

Nieuwbouw duurzaam en circulair

Bij de bouw van de nieuwe school waren duurzaam en circulair het uitgangspunt. De nieuwbouw is van hout gemaakt en volledig demontabel. Het gebouw wordt duurzaam verwarmd door middel van een Warmte-Koude-Opslag en de elektriciteit wordt opgewekt door 9.000 zonnepanelen.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 11 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 13 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 14 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 14 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 17 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 18 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07