Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Freepik.com

Derby VV Rottevalle - ONT eindigt in 1-3

Algemeen

Het verschil in punten op de ranglijst (VV Rottevalle 0 en ONT 24) rechtvaardigde vooraf een gemakkelijke overwinning voor de Opeindenaren. Die winst voor ONT kwam er dan wel, maar erg eenvoudig ging dat. De thuisclub streed voor wat het waard was en eigenlijk was de nederlaag ook wel sneu. Want zo goed speelde ONT nu ook weer niet.

ONT ging met de ‘gestolen’ 4-3 overwinning vorige week tegen Fc. Grootegast natuurlijk met een beter gevoel de wedstrijd in dan het nog puntloze VV Rottevalle (VVR). ONT startte de tweede periode met een dipje met maar één punt uit drie wedstrijden, maar na twee overwinningen verzamelde ONT nu na vijf wedstrijden net zo veel punten als in de dramatisch verlopen tweede periode (negen wedstrijden) van het vorige seizoen.

‘De slag om de Leijen’, zo wordt de derby tussen de clubs aan de oevers van het meertje de Leijen al jaren genoemd. Bij het woord ‘slag’ denk je dan aan geweld op het veld. Dat viel in deze editie wel mee. Er waren pittige duels, dat wel. En er was een rode kaart voor VVR, terecht want natrappen verdient een veldverwijdering.

ONT had het vanaf de aftrap moeilijk tegen een fanatiek strijdende tegenstander. Die zochten de duels en die vielen vaak uit in het voordeel uit van de thuisclub. Toch was ONT het eerst gevaarlijk. Michel Weisser bracht de bal voor het doel, maar zowel Marten Folkersma als Chris Visser konden geen beslissend tikje geven. ONT ontkwam aan een vroege achterstand toen een kopbal net over het doel vloog en een inzet van Jorrit Hoekstra kon worden geblokt. Een vrije trap van Fokko van der Veer zeilde voor het ONT doel langs zonder dat de bal door een VVR speler kon worden beroerd. Om maar aan te geven dat VVR flink op de deur klopte bij ONT. En het bleef niet bij kloppen. Dirk de Vries benutte zijn snelheid en kwam tot een voorzet op Liekele Kamminga en dat betekende 1-0. Op dat moment, er was zestien minuten gespeeld, een niets op af te dwingen tussenstand. En VVR had ook zomaar de voorsprong kunnen uitbreiden als het een strafschop had gekregen. Maar, scheidsrechter Rozema uit Winsum (Gr) beoordeelde de situatie als ‘niks aan de hand’. Deed ONT aanvallend nog iets in de eerste helft? Er waren wel pogingen; Weisser dwong VVR doelman Marco de Boer tot een redding, Keimpe Jacobi joeg de bal over het VVR doel en Weisser slaagde er niet in om de bal langs De Boer te frommelen. VVR was uit een corner nog dicht bij een doelpunt, de bal ging bij de tweede paal naast.

Weinig spektakel

Een derby staat ook vaak garant voor veel spektakel. Dat was in deze editie niet echt zo. De kou won het voor de kleumende toeschouwers van het voetbal. Een teken aan de wand. Want, ook in de tweede helft was de kwaliteit van het spel niet om over naar huis te schrijven. Maar, over kwaliteit gesproken, die heeft ONT wel in twee vrijetrap specialisten. En die kwamen aan de beurt in de 53e minuut. ONT mocht een vrije trap nemen een paar meter van de punt zestien. De poging van Hielke Knippels moest over omdat arbiter Rozema nog met andere dingen bezig was. VVR doelman De Boer stelde zich in op een tweede vrije trap van Knippels, maar die kwam er niet. Weisser nam de vrije trap en die verraste De Boer met een bal in de verre hoek. Zes minuten later stond er 1-2 op het scorebord. Knippels stak de bal op Freerk Veenstra en die scoorde beheerst. Overigens rook deze goal wel naar buitenspel, maar scheidsrechter Rozema overrulede het vlagsignaal van VVR assistent-scheidsrechter Hendrik Bruinsma.

Rode kaart

Snel na het tweede ONT doelpunt besloot Rozema het duel even stil te leggen. Of de aanleiding het vuurwerk van VVR jeugd achter het ONT doel was of verbaal vuurwerk vanaf de VVR bank werd niet duidelijk. Hoe dan ook, na vijftien minuten werd de wedstrijd hervat. ONT probeerde de wedstrijd wel onder controle te brengen en dat lukte deels ook. VVR leek zichzelf in de voet te schieten na een rode kaart voor De Vries wegens natrappen. Toch was er niet veel van te merken dat ONT tegen tien man speelde. Die tien van VVR gaven gewoon even meer gas. Maar gas geven is niet genoeg om te winnen. Dat bleek tegen ONT toen de bezoekers net voor tijd de partij beslisten met een tweede goal van Weisser. Veenstra stak de bal op de ONT spits die met een sliding net eerder bij de bal was dan VVR doelman De Boer.

Fel van leer

VVR trok vanaf het beginsignaal fel van leer en dat was precies wat ONT trainer Tjerk Koops verwachtte: “Uiteindelijk gebeurde er wat we als groep van te voren besproken hadden, de alles of niets tactiek van Rottevalle kwam er vanaf de eerste minuut uit. We hadden dit verwacht en hier ook een plan op gemaakt, toch kwam dat zeker in de eerste helft maar sporadisch eruit. De keuze voor de snelle bal achter de verdedigers van Rottevalle of het middenveld inspelen in de omschakeling werd te vaak slordig uitgespeeld. Hierdoor werden de ruimtes te groot en kon Rottevalle te snel en te vaak de lange bal spelen.” Dus kwam er voor de tweede helft een ander plan? “Ja, we wilden de eerste bal opvangen en van daaruit verder te voetballen. Dit pakte goed uit en tot en met de 1-2 had ONT ook weer grip op de wedstrijd. Na de rode kaart was het belangrijk om rustig te blijven en te wachten op een omschakelmoment en dat resulteerde gelukkig in de 1-3. Al met al blij met de drie punten maar de manier waarop kunnen we niet tevreden zijn als groep. Op naar Veenwouden!”

Zaterdag speelt ONT thuis tegen SC Veenwouden, aanvang 15.00 uur.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 9 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 10 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 11 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 12 uur geleden
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 13 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 14 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 15 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30