In een goed geïsoleerde woning is een kamertemperatuur van 19 graden Celsius al aangenaam. Dit geldt uiteraard ook voor kantoren.
In een goed geïsoleerde woning is een kamertemperatuur van 19 graden Celsius al aangenaam. Dit geldt uiteraard ook voor kantoren. Foto: Actief Media

“Energie-prijsplafond helpt groot deel Nederlanders”

Algemeen

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. 

Met de subsidieregeling CEK23 kunnen energieleveranciers die elektriciteit, gas of warmte leveren, de energiekosten in 2023 voor hun klanten verlagen. Er is voor ruim 900 miljoen euro aangevraagd, de meeste aanvragen zijn inmiddels afgehandeld.

Aanvraagtermijn gesloten

Energiebedrijven konden vanaf 12 december 2022 tot en met 16 januari 2023 een aanvraag voor januari doen. In totaal hebben 62 leveranciers van elektriciteit en gas een aanvraag ingediend.

Deze leveranciers zijn gezamenlijk goed voor 8,15 miljoen klein-verbruik-aansluitingen elektriciteit en 7,12 miljoen klein-verbruik-aansluitingen gas. Door warmteleveranciers zijn 127 aanvragen ingediend. Daarmee zijn nagenoeg alle huishoudens en andere kleinverbruikers van elektriciteit, gas en warmte in Nederland bereikt, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer.

Circa 70 procent lagere energierekening

Op basis van de ingediende aanvragen becijfert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat in januari 69 procent van de elektriciteitsaansluitingen en 71 procent van gasaansluitingen financieel voordeel hebben door het prijsplafond. Dat zijn bijna 6 miljoen huishoudens en andere kleinverbruikers.

De overige huishoudens en kleinverbruikers betalen momenteel tarieven die lager zijn dan het prijsplafond. Voor deze groep biedt het prijsplafond deze maand dus geen financieel voordeel.

Ruim 900 miljoen euro aangevraagd

Voor elektra en gas is voor de periode januari 2023 een voorschotbedrag van totaal € 876.722.752 aangevraagd. Voor warmte is € 31.537.411 aangevraagd, opgeteld: 908.260.163 euro. Per maand kan het voorschotbedrag variëren. De voorschotten kunnen veranderen als gevolg van markt- en prijsontwikkelingen.

In januari ligt het verbruik hoger dan het jaarlijks maandgemiddelde. Leveranciers vragen elke maand opnieuw een voorschot aan op basis van de meest actuele klantgegevens. Er wordt achteraf gecontroleerd of er bij de uitbetaling van voorschotten sprake was van overcompensatie. Nog niet alle aanvragen zijn afgehandeld. Er zijn leveranciers die pas tegen het einde van de indientermijn hebben aangevraagd. Deze aanvragen zijn nog in behandeling.

Blokaansluitingen

Het prijsplafond sluit niet goed aan bij huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting). De overheid heeft een aparte regeling om deze groep ook te helpen met de hoge energieprijzen. ‘Onder’ de volgende link Meer informatie over het prijsplafond en de energietarieven.

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50