Tieneke Clevering uit Warten.
Tieneke Clevering uit Warten. Foto: Niels Westra

Drie genomineerden uit ‘Actief-regio’ voor Friese ‘Vrouw in de media-award 2022’

Algemeen

Drie vrouwen uit het verspreidingsgebied van Weekblad Actief zijn genomineerd voor de ‘Vrouw in de media-award 2022’ in Friesland. Het betreft Tieneke Clevering uit Warten, Adine Faber-Versluis uit Kollumerzwaag en Femke Wiersma uit Holwerd (vanaf 1 januari 2023 officieel Holwert). In totaal zijn er twaalf vrouwen uit Friesland genomineerd.

Op 17 januari 2023 wordt de Friese winnares bekend. Zij ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. Daarnaast komt de provinciale winnares op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk.

Clevering

Tieneke Clevering werd acht jaar geleden de jongste waterschapsbestuurder van Nederland. Ze werd toen bovendien fractievoorzitter van Water Natuurlijk in het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân. Zij zet zich via ProDemos ook in om meer mensen actief te krijgen voor de regionale politiek. Afgelopen jaar was ze druk met het afschaft krijgen van de geborgde zetels in het waterschapsbestuur. Dat is deels gelukt. Clevering woont in Warten, waar ze ook actief is in Dorpsbelang.

Faber-Versluis

Adine Faber-Versluis is financieel expert, oprichter van het platform LekkerLevenMetMinder.nl en de Money Mind Academy. Zij zet zich in voor financiële bewustwording en financiële vrijheid onder vrouwen, door geldzaken praktisch, leuk, duidelijk en inspirerend te maken.

Wiersma

Femke Wiersma is kandidaat-gedeputeerde voor de partij BBB in Provinciale Staten. Zij zet zich actief in voor boer en gezin, vanuit haar functie als fractiemedewerker van BBB in Den Haag. Maar ze is ook altijd bereid het BBB-geluid in Fryslân te laten horen.

Nog negen genomineerden

De overige genomineerden in Friesland zijn staan hieronder, in alfabetische volgorde.

Mirka Antolovic uit Leeuwarden. Zij is directeur van Discriminatiemeldpunt Tûmba, boegbeeld van de regenboogcampagne in Fryslân en politiek actief als fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Leeuwarden.

Trienke Elshof uit Oldetrijne: voorzitter van het regiobestuur LTO-Noord, boerin en toezichthouder. Zij zet zich in voor boeren rondom stikstof, opkoop en tegen verplichte maatregelen.

Avine Fokkens uit Leeuwarden. Zij is gedeputeerde van de Provinsje Fryslân; zij zet zich in voor verbetering van de bereikbaarheid van de provincie en lobbyt onder andere voor de Lelylijn en toerisme.

Anne Merkuur uit Oudehaske is Friese taalkundige, verbonden aan de Fryske Akademy. Ze is sinds kort ook universitair docent aan de RUG. Bovendien is zij fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van De Fryske Marren.

Ina Sjerps (Harlingen) is burgemeester van Harlingen. Ze was in 2022 veel in het nieuws na drie dodelijke ongelukken op het Wad, en door publiekstrekkers als Sail en (binnenkort) The Passion. Ze wordt gezien als benaderbare bestuurder.

Sabine Sluiter uit Leeuwarden is mede-oprichter van en drijvende kracht achter Hydraloop. Deze organisatie ontwikkelt systemen om drinkwater te kunnen hergebruiken, zowel in huishoudens als in bedrijven. Daarbij wordt 45 procent besparing van drinkwater mogelijk geacht. Zij won in 2022 de prestigieuze VN WIPO Global Award en is onlangs opgenomen in de Meaningful Business MB100 2022-lijst, erkend als ‘een leider die winst en doel combineert om de VN Global Goals te helpen bereiken’.

Aukje van der Veen uit Leeuwarden is ‘toegepast psycholoog’ en ze zet zich in voor een toekomstbestendige generatie. Ze werkt met Claim your Future aan het vergroten van de zichtbaarheid van de kracht, invloed en betrokkenheid van jongeren bij de Friese maatschappij en politiek.

Ingrid van de Vegte uit Eenrum is directeur van het Fries Sociaal Planbureau, opiniemaker en spreker rondom brede welvaart, de uitdagingen en de toekomst van Fryslân. Zij is ook voorzitter van de Fryske Energie Alliantie en heeft een tweewekelijkse column in het Friesch Dagblad.

Joyce Walstra uit Leeuwarden is voorzitter van MKB Noord en directeur van de Oranjewoud export-academie. Zij zet zich in voor het MKB in Noord Nederland.

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op de radio, televisie, in kranten en in digitaal nieuws. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam op 26,7 procent. Met de Vrouw in de Media Awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn. En ze willen redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Stemmen kan tot 15 januari 2023

Tot en met 14 januari kan er op de genomineerden per provincie gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De winnaressen komen vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2022. De awards worden jaarlijks georganiseerd door sprekersbureau ZijSpreekt en expertdatabase Vaker in de Media (VIDM).

Bij de voordracht werd door de Friese jury gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2022. De jury voor Friesland bestaat uit Ria Kraa (hoofdredacteur Friesch Dagblad), Houkje Rijpstra uit Gytsjerk (directeur-bestuurder van Omrop Fryslân) en juryvoorzitter Geesje Duursma uit Burgum, voormalig winnares Vrouw in de Media Award Friesland, ondernemer, toezichthouder en gastvrijheidseconoom.

Winnaressen 2021

Vorig jaar won ondernemer en ‘trekker’ van maatschappelijke projecten Wini Weidenaar de Vrouw in de Media Award Friesland. Joyce Sylvester, schrijfster van ‘Bent ú de burgemeester?’ won toen de landelijke Vrouw in de Media Award en programmamaker Eva Eikhout de You Go Girl Award (aanmoedigingsprijs).

Adine Faber-Versluis uit Kollumerzwaag (v.a. 1-1-2023 Kollumersweach)
Femke Wiersma uit Holwerd (v.a. 1-1-2023 Holwert).
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 6 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 8 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 9 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 10 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 11 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 13 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 14 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 15 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43