Dirk van der Woude directeur van Integripro (rechts) in gesprek over cybersecurity met Actief redacteur Henk Brinkman.
Dirk van der Woude directeur van Integripro (rechts) in gesprek over cybersecurity met Actief redacteur Henk Brinkman. Foto: Actief Media

Laat jij als ondernemer je online deur wagenwijd open staan voor criminelen?

Algemeen

NUL-EEN helpt ondernemers in de regio Noordoost-Fryslân digitaal weerbaar te worden.  “Wij maken onderdeel uit van de versnellingsagenda voor Noordoost-Fryslân. Via NUL-EEN bieden de MKB Cyber Campus, NHL Stenden Hogeschool, ROC Friese Poort en Integripro B.V. één gezamenlijke aanpak waarmee ondernemers in staat zijn Digitaal Weerbaar te worden”, laat Dirk van der Woude directeur van Integripro weten.

Waar het logisch is dat je als ondernemer de deuren van je winkel of kantoor voorziet van goed hang- en sluitwerk en ook een alarmsysteem, daar blijft de digitale deur soms wagenwijd open staan. Je maakt het criminelen dan heel makkelijk om binnen te komen en je gegevens te stelen of je computers met kostbare informatie op slot te zetten.

De bewustwording en weerbaarheid tegen cybercrime bestaat bij NUL-EEN uit verschillende onderdelen. Het platform www.nul-een.frl heeft een programma dat tot 2024 loopt en biedt onder andere een kenniscafé, masterclasses en een digitale weerbaarheidsscan (starter genoemd). Hiervoor kunnen ondernemers zich via de website aanmelden. “Wanneer de afspraak is gemaakt komt er een student bij de ondernemer langs om te inventariseren, hoe het met de digitale status van dat bedrijf gesteld is. Dit doen we aan de hand van de ‘starter’. De ondernemer kan zich hiermee een spiegel voorhouden”, licht Dirk van der Woude de scan toe. Aan de hand daarvan wordt een rapport opgemaakt en een advies gegeven hoe bepaalde punten eventueel verbeterd kunnen worden. “Het is aan de ondernemers zelf wie ze daarna gaan inschakelen om hun digitale veiligheid up to date te brengen.”  Dat is niet alleen op software- of hardwaregebied maar ook op het vlak van bewustwording bij personeel. Vaak is de menselijke factor de zwakke schakel binnen een bedrijf.

Kennisnetwerk

Ondernemers werken steeds vaker met digitale methoden en gegevens. Dat brengt veel efficiency en mogelijkheden met zich mee, maar heeft ook een risicokant. Want digitaal ondernemen is gevoelig voor cybercriminaliteit. Regionale ondernemers in Noard-East Fryslân, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Dantumadiel hebben vaak niet de middelen om zich daar tegen te weren. Daarom is het belangrijk dat regionale ondernemers de krachten bundelen en als collectief digitaal weerbaar worden. 

Masterclasses

Het is daarom belangrijk om ook een kennisnetwerk op te zetten, waardoor men gevaren en actuele kennis met elkaar kan delen. Die digitale bagage kan men aanvullen bij het kenniscafé en ook tijdens masterclasses. De masterclasses zijn bedoeld om ondernemers aan te moedigen en te enthousiasmeren om actief met cyberweerbaarheid aan de slag te gaan. Daarmee verkleint de ondernemer de kans om slachtoffer te worden van cyberincidenten.

Kosteloos

De diensten die NUL-EEN aanbiedt zijn kosteloos, omdat deze vanuit daarvoor bestemde subsidies gefinancierd worden. “Laat dus gerust een thermometer in je bedrijf steken, zodat je weet welk risico je loopt om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Het draait naast preventie ook om procedures die je kunt instellen wanneer je bedrijf toch is getroffen door criminelen. Het is namelijk juist dan belangrijk om te weten hoe daarna snel en goed te handelen.” 

Aansluiten

Dirk van der Woude doet hierbij een oproep aan ondernemers om zich aan te sluiten bij het netwerk. “Het is geen hoogdravende materie. We hebben we feeling met de regio en weten wat er bij ondernemers speelt. Aarzel dus niet en sluit je aan, zodat ondernemers weerbaar zijn tegen cybercriminaliteit.” 

Kijk voor meer informatie op www.nul-een.frl

Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 12 uur geleden
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 13 uur geleden
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen 14 uur geleden
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 17 mei, 16:43
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 17 mei, 16:28
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 17 mei, 14:00
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen 17 mei, 12:00
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen 17 mei, 11:00
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 16 mei, 15:31