Mattie Dijkstra uit Drachten bij haar goed gevulde weggeefkast.
Mattie Dijkstra uit Drachten bij haar goed gevulde weggeefkast. Foto: Actief Media

(video) Mattie Dijkstra uit Drachten gaat armoede te lijf met weggeefkast

Algemeen

Een aantal inwoners in Drachten zal met angst en beven op de komende winter wachten. Hoe koud zal het worden en kunnen ze nog de normaal eten kopen en de energierekening betalen. Sommige voorschotten lopen wel op tot 800 euro per maand. Wie kan dat betalen? Helemaal als je in een uitkeringssituatie zit en voorlopig geen zicht hebt op een goed betaalde baan.


Zo zullen de rijken in Friesland weinig zorgen hebben door de stijgende inflatie. Het is een ander verhaal wat betreft de armen, die worden steeds armer. Dit leidt tot een toenemende ontevredenheid bij een steeds groter wordende groep van de bevolking. 

Handen uit de mouwen

Mattie Dijkstra en haar partner moeten zelf ook goed op hun uitgaven en energieverbruik letten. Gelukkig liggen er zonnepanelen op het dak, dus dat scheelt in de energierekening. “Iedereen heeft het moeilijk in deze tijd met stijgende prijzen van energie en voeding, maar we moeten niet bij de pakken neer gaan zitten, en wachten op de overheid, of die overheid de schuld geven”, laat de kritische inwoonster uit Drachten weten. Ze vindt dat mensen zelf initiatieven moeten ontplooien om elkaar te helpen. “Je kunt wel wantrouwend tegen iedereen zijn, maar dan kom je ook niet verder.”

Volop in gebruik

Daarom besloot ze vorige week de daad bij het woord te voegen door een weggeefkast voor haar huis te plaatsen. “Die zag ik op facebook op de weggeefhoek staan en heb ik meteen opgehaald. In eerste instantie heeft ze hiervoor basisproducten zoals spaghetti, melk en aardappels voor gekocht. Later kwamen daar ook verzorgingsproducten bij zoals shampoo en maandverband. “We krijgen inmiddels ook van alles gedoneerd, zodat de kast steeds gevuld blijft. Zo zie ik dat er net een paar sokken weg zijn, en ook de melk loopt heel hard.” Hieruit blijkt dat er na een paar dagen al volop gebruik gemaakt wordt van het aanbod.

Cadeautjes

De bovenste klep van de weggeefkast heeft een verrassende inhoud. “Daar zitten cadeautjes in. Ik kan het gewoonweg niet verdragen dat kinderen niet naar een partijtje kunnen gaan omdat ouders geen cadeautje kunnen betalen. Daarom kunnen ze die hier gratis vandaan halen.”

Netwerk

Mattie Dijkstra heeft het idee om meer weggeefkasten in Drachten te realiseren. “Ik hoop dat we een soort netwerk van weggeefkasten in Drachten kunnen opzetten, zodat niemand deze winter in Drachten zonder eten komt te zitten.

Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09