Betrokkenen bij Brommels in de bloemetjes gezet.
Betrokkenen bij Brommels in de bloemetjes gezet. Foto: Actief Media

(video) Brommels het bramenfestijn in de Wâlden

Algemeen

Stond Wupke W. afgelopen woensdag nog met naam en foto in de Actief en werden inwoners opgeroepen te melden wanneer ze Wupke op verdachte wijze zagen bramen plukken in boerenland, afgelopen donderdag maakte Wupke W. een verrassend goede eerste indruk bij het aanwezige publiek in De Kruidhof. Na de aanbieding van het eerste exemplaar van de herdruk van het boek ‘Bij de Bramen langs’ aan wethouder Brinkman, was het tijd voor de uitreiking van de eerste bramen. Wupke Wâldpyk reikte de vers geplukte ‘brommels’ uit aan slager Gerk Biesma uit Opeinde. En zo hield Wupke woord.


Eerste bramen

De aanbieding van de eerste bramen is het startsein van het jaarlijks Wâldpyk bramenfestijn Brommels! dat traditioneel in het 4e weekend op van augustus, en dit jaar op 27 en 28 augustus, wordt gehouden. De eerste brommels verdien je niet zomaar, dan moet je in de ogen van de Commissie Brommels! wel iets bijzonders hebben betekend voor het landschap Noardlike Fryske Wâlden of de Wâldpykcultuur. Dit jaar staat de Wâldpykcultuur in het teken ‘smaak fan ‘e Wâlden’. De organisatie van het bramenfestijn ziet in hofleverancier slager Gerk Biesma van Opeinde dan ook meer dan ‘gewoon’ een heel goede slager en leermeester. 


Slager Biesma (links) laat zich de eerste bramen, overhandigd door Wupke W. (rechts) goed smaken. - Actief Media

Het is het erkende streekproduct Wâldfeintsjes van deze Wâldpyk slager, waar de organisatie plaatsvervangend ‘grutsk’ op is. De door Biesma zelf ontwikkelde 3 verschillende smaken worstjes bestaan voor 70 % uit rundvlees van duurzaam werkende boeren uit de Wâlden en voor 30% uit gele woudboontjes. De Wâldfeintsjes dragen echte Friese namen: Gerke, Gurbe en Gauke. De worstjes hebben ieder een eigen aard en smaak. 

Streekproducten 

Brommels! mascotte Wupke Wâldpyk: “Gerk, is in echte eigensinnige Wâldpyk, in entûsjasteling, hâldt fan fernijing. In prachtich foarbyld binne de Wâldfeintjes, boppe bûkehout rikke spesjale drûge woarsten út De Wâlden. Makke fan kowefleis fan duorsum wurkjende boeren, giele wâldbeantsjes en flearbeiewyn. ‘Kwaliteit wint de strijd’ is syn motto, en dêr wint er in soad prizen mei. We binne bliid dat Gerk it fak en syn passy trochjout oan de kommende generaasje, bygelyks Josja Haagsma, de Europeesk Slachterskampioen fan de jongerein”. Daarom zijn dus ook de eerste bramen voor Biesma.


Mede-auteur Aukje Kloppenburg overhandigt herdruk ‘Bij de bramen langs’ aan wethouder Tjibbe Brinkman van de gemeente Achtkarspelen. - Foto: Actief Media

Herdruk bramenboek

In 2017 brachten Marjan Vroom, Jan J. de Boer en Aukje Kloppenburg het bramenboek ‘Bij de bramen langs’ uit. Het is een makkelijk leesbaar, rijk geïllustreerd boek met allerlei leuke weetjes en doetips over het nationaal landschap Noardlike Fryske Wâlden en bramen. Nu, is hiervan een herdruk verschenen. Aanvullingen zijn onder andere de pagina’s over de grootste bramencollectietuin ter wereld die bramendeskundige Karst Meijer op dit moment aanlegt in De Kruidhof. Mede-auteur Kloppenburg overhandigde het eerste exemplaar van de herdruk aan wethouder Brinkman van de gemeente Achtkarspelen.

Wie schrijft, die blijft; dat geldt zeker voor dit rijk geïllustreerde bramenboek. Van de oorspronkelijke schrijvers is alleen Aukje Kloppenburg nog in leven. Het gedachtegoed van Marjan Vroom (initiatiefneemster van bramenfestijn Brommels!) en Jan J. de Boer (landschapsdeskundige) leeft in het boek voort. “It gemis wurdt noch hieltyd field. Dêrom is it sa moai dat it gedachteguod behâlden wurdt yn de twadde printinge fan dit boek. ‘Bij de bramen langs’ sil ynspirearjen bliuwe om soarchfâldich mei ús nasjonaal lânskip om te gean en der foaral ek hiel bot fan te genietsjen!”, aldus Sigrid Keimpema van Commissie Brommels! Het boek is o.a. te bestellen via de website van Brommels! en verkrijgbaar bij De Kruidhof en Streekproductenwinkel Op ‘e Stâl. 


De Kruidhof te buitenpost, de grootste bramentuin ter wereld met zeventig verschillende soorten bramen. - Actief Media

Grootste bramentuin

De feestelijke aanbieding van de eerste bramen en eerste exemplaar van de herdruk van het bramenboek vond plaats in De Kruidhof in Buitenpost. Hier legt Karst Meijer momenteel de laatste hand aan zijn bramencollectietuin van alle in Friesland gevonden bramensoorten. Het wordt de grootste bramencollectietuin ter wereld. Naar verwachting is de collectie eind 2022 gereed. Of misschien wel eigenlijk nooit? 

Rubus rosans

Want regelmatig vindt Karst Meijer een nieuwe soort die vervolgens een plek krijgt in de tuin. Of - zoals dit jaar - hij laat zich verrassen door de toevallige vondst van een nieuwe soort door een fervent bramenplukker. Deze braam, met prachtige opvallend roze blaadjes, heeft voorlopig de naam Rubus rosans gekregen. Een stekje ervan staat inmiddels in de collectietuin. Tijdens Brommels! is De Kruidhof geopend en de bramencollectietuin in aanleg te bewonderen.

Programma Brommels!

Een overzicht van de Brommels! activiteiten is verderop in deze krant te vinden. Voor bepaalde activiteiten, zoals workshops, kookwedstrijden en de pop-up camping in boerenland, moeten bezoekers zich vóór het weekend al aanmelden. Dit kan via www.brommelsfestijn.nl.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 12 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 15 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 15 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 18 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 19 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07