Overhandiging boek aan het Streekarchief van Noordoost-Friesland met links dhr Pieter van der Bij, medewerker van het Streekarchief en rechts de schrijver van het boek Riemer de Boer.
Overhandiging boek aan het Streekarchief van Noordoost-Friesland met links dhr Pieter van der Bij, medewerker van het Streekarchief en rechts de schrijver van het boek Riemer de Boer. Foto: Ingezonden

Leven als een boer in Friesland

Algemeen

Er is wederom een stukje geschiedenis van Noardeast-Fryslân in boekvorm vastgelegd. Begin augustus was Riemer de Boer (1957), afkomstig uit het Drentse Erm, op het Streekargyf Noardeast-Fryslân in Dokkum om zijn pas verschenen boek aan te bieden. 

Zijn familieonderzoek is gebundeld tot het boek ‘Leven als boer in Friesland’ - ‘Familie Hoekstra van Noordoost Friesland’ (265 pagina’s). Aan de hand van de stamboom van één boerenfamilie, de familie Hoekstra van Noordoost-Friesland, wordt daarin door de eeuwen heen het ‘leven als boer in Friesland’ beschreven. Beginnend in de 16de eeuw in Kuikhorne onder Bergum, via Westergeest, Zwaagwesteinde naar Kollumerzwaag.

Versleten reiskoffer

De Boer vertelde daarbij hoe hij tot dit onderzoek was gekomen: “De familie Hoekstra werd mij veertig jaar geleden aangereikt in een versleten reiskoffer. In die koffer zaten allerlei geboorte- trouw- en rouwkaarten, verzameld door de zus van mijn moeder. tante Aaf. Haar moeder, ook de moeder van mijn moeder, was Akke Pieters Hoekstra. De familiekaarten betreffen dan ook de familie Hoekstra, kinderen, klein- en achterkleinkinderen van Pieter Willems Hoekstra en Aafke Meints Bottema van Kollumerzwaag. Achter elk kaartje zit een verhaal, een heel leven, waard om verteld te worden. En omdat ik al van jongs af aan interesse heb in geschiedenis ben ik achter die verhalen aangegaan en heb ze vast kunnen leggen in dit boek.”?                                                

De Boer bood niet alleen zijn boek aan maar liet op het Streekargyf ook de map met familiekaarten achter die de aanleiding vormden voor zijn onderzoek en het boek. Voor meer informatie kijk op website: www.bravenewbooks.nl/ riemerdeboer

Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09