From the series Murmurations
From the series Murmurations Foto: Johannes Bosgra

Fotograaf Johannes Bosgra uit Burgum exposeert spreeuwendansen in Shanghai

Algemeen

BURGUM, 5 augustus – Fotograaf Johannes Bosgra uit Burgum exposeert van 6 augustus tot 9 oktober in het Shanghai Center of Photography samen met 10 andere Nederlandse fotografen, waaronder Erwin Olaf, Dana Lixenberg, Viviane Sassen en Erik Kessels. De tentoonstelling NL Imagined is een overzicht van de hedendaagse Nederlandse fotografie georganiseerd door de Nederlandse Ambassade om 50 jaar diplomatieke betrekkingen met China te vieren. 

Bosgra toont in Shanghai 10 werken in groot formaat uit zijn serie spreeuwendansen Murmurations. Voor deze serie heeft hij internationale erkenning gekregen met prijzen en tentoonstellingen op festivals in onder andere Parijs, Moskou, Rotterdam en San Francisco. Hij mag nu ook bekend maken dat Murmurations in oktober te zien is op het Singapore International Photography Festival en in november in Sydney als solotentoonstelling bij het Head on Photo Festival. De tentoonstelling NL Imagined staat gepland om door te reizen naar Beijing en twee andere grote Chinese steden.

“Ik vind het zeer eervol om Nederland te mogen vertegenwoordigen in China, tussen deze grootheden van de Nederlandse fotografie. Curatoren Ruben Lundgren en Yining He hebben met veel aandacht een boeiende tentoonstelling samengesteld in dit toonaangevende fotomuseum.”

Dialoog

Curatoren van NL Imagined zijn Ruben Lundgren en He Yining. Shanghai Center of Photography is een van de leidende instellingen voor fotografie in China. De tentoonstelling is een essentieel cultureel onderdeel van het vieren van het 50-jarig jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland. Door middel van een breed scala aan creatieve benaderingen leggen de deelnemende fotografen de architectuur van heilige ruimtes vast, kijken ze naar de natuur, de gemeenschap en het dagelijks leven, samen met onderwerpen als kolonisatie, persoonlijke identiteit en verwantschap, als onderwerpen voor reflectie. Deze vormen een nieuw actuele dialoog tussen geschiedenis en heden, tussen de realiteit van vandaag en wat het Chinese publiek zich van Nederland zou kunnen voorstellen. Het bevorderen van een diepgaande communicatie tussen China en Nederland is een van de belangrijkste drijfveren voor deze tentoonstelling. NL Imagined toont werken van Marwan Bassiouni, Johannes Bosgra, Hans Eijkelboom, Marvel Harris, Erik Kessels, Dana Lixenberg, Corinne Noordenbos, Erwin Olaf, Paulien Oltheten, Viviane Sassen en Gilleam Trapenberg.

Serie Murmurations is hier te zien:

https://www.johannesbosgra.com/murmurations/

Fotomuseum Shanghai Center of Photography:

https://en.scop-sh.org/%E5%89%AF%E6%9C%AC-zeng-xiaolian

Johannes Bosgra

Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Hij maakt verstilde beelden op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Door de essentie van een landschap geabstraheerd te verbeelden geeft Bosgra, op dezelfde wijze als muziek dat door zijn abstractie zo moeiteloos doet, uitdrukking aan zijn innerlijke wereld. In samenwerking met componisten en musici creëert hij Gesamtkunstwerke van beeldende kunst en klassieke muziek. Johannes Bosgra heeft in 2019 videowerken gemaakt voor de componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom. In juni 2021 is het videowerk Verklärte Nacht in première gegaan bij Museum Voorlinden in Wassenaar. Voor zijn nieuwe serie Murmurations heeft hij internationale erkenning gekregen, o.a. met de titel ‘Natuurfotograaf van het jaar’ bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards. Daardoor is deze serie tentoongesteld in onder andere Parijs, Moskou, Rotterdam, Sydney en San Francisco. Hij is geselecteerd als FRESH EYES European Photography Talent 2020 en GUP New Dutch Photography Talent 2020. In 2020 won hij de Kultuerpriis Tytsjerksteradiel.

Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09