From the series Murmurations
From the series Murmurations Foto: Johannes Bosgra

Fotograaf Johannes Bosgra uit Burgum exposeert spreeuwendansen in Shanghai

Algemeen

BURGUM, 5 augustus – Fotograaf Johannes Bosgra uit Burgum exposeert van 6 augustus tot 9 oktober in het Shanghai Center of Photography samen met 10 andere Nederlandse fotografen, waaronder Erwin Olaf, Dana Lixenberg, Viviane Sassen en Erik Kessels. De tentoonstelling NL Imagined is een overzicht van de hedendaagse Nederlandse fotografie georganiseerd door de Nederlandse Ambassade om 50 jaar diplomatieke betrekkingen met China te vieren. 

Bosgra toont in Shanghai 10 werken in groot formaat uit zijn serie spreeuwendansen Murmurations. Voor deze serie heeft hij internationale erkenning gekregen met prijzen en tentoonstellingen op festivals in onder andere Parijs, Moskou, Rotterdam en San Francisco. Hij mag nu ook bekend maken dat Murmurations in oktober te zien is op het Singapore International Photography Festival en in november in Sydney als solotentoonstelling bij het Head on Photo Festival. De tentoonstelling NL Imagined staat gepland om door te reizen naar Beijing en twee andere grote Chinese steden.

“Ik vind het zeer eervol om Nederland te mogen vertegenwoordigen in China, tussen deze grootheden van de Nederlandse fotografie. Curatoren Ruben Lundgren en Yining He hebben met veel aandacht een boeiende tentoonstelling samengesteld in dit toonaangevende fotomuseum.”

Dialoog

Curatoren van NL Imagined zijn Ruben Lundgren en He Yining. Shanghai Center of Photography is een van de leidende instellingen voor fotografie in China. De tentoonstelling is een essentieel cultureel onderdeel van het vieren van het 50-jarig jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland. Door middel van een breed scala aan creatieve benaderingen leggen de deelnemende fotografen de architectuur van heilige ruimtes vast, kijken ze naar de natuur, de gemeenschap en het dagelijks leven, samen met onderwerpen als kolonisatie, persoonlijke identiteit en verwantschap, als onderwerpen voor reflectie. Deze vormen een nieuw actuele dialoog tussen geschiedenis en heden, tussen de realiteit van vandaag en wat het Chinese publiek zich van Nederland zou kunnen voorstellen. Het bevorderen van een diepgaande communicatie tussen China en Nederland is een van de belangrijkste drijfveren voor deze tentoonstelling. NL Imagined toont werken van Marwan Bassiouni, Johannes Bosgra, Hans Eijkelboom, Marvel Harris, Erik Kessels, Dana Lixenberg, Corinne Noordenbos, Erwin Olaf, Paulien Oltheten, Viviane Sassen en Gilleam Trapenberg.

Serie Murmurations is hier te zien:

https://www.johannesbosgra.com/murmurations/

Fotomuseum Shanghai Center of Photography:

https://en.scop-sh.org/%E5%89%AF%E6%9C%AC-zeng-xiaolian

Johannes Bosgra

Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Hij maakt verstilde beelden op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Door de essentie van een landschap geabstraheerd te verbeelden geeft Bosgra, op dezelfde wijze als muziek dat door zijn abstractie zo moeiteloos doet, uitdrukking aan zijn innerlijke wereld. In samenwerking met componisten en musici creëert hij Gesamtkunstwerke van beeldende kunst en klassieke muziek. Johannes Bosgra heeft in 2019 videowerken gemaakt voor de componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom. In juni 2021 is het videowerk Verklärte Nacht in première gegaan bij Museum Voorlinden in Wassenaar. Voor zijn nieuwe serie Murmurations heeft hij internationale erkenning gekregen, o.a. met de titel ‘Natuurfotograaf van het jaar’ bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards. Daardoor is deze serie tentoongesteld in onder andere Parijs, Moskou, Rotterdam, Sydney en San Francisco. Hij is geselecteerd als FRESH EYES European Photography Talent 2020 en GUP New Dutch Photography Talent 2020. In 2020 won hij de Kultuerpriis Tytsjerksteradiel.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 7 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 7 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 8 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 8 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 9 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 10 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 12 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 13 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 14 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34