De als eerste gestarte skûtsjes van de Súdwesthoeke en Grou moesten uiteindelijk de overwinning aan het skûtsje van Heerenveen overlaten.
De als eerste gestarte skûtsjes van de Súdwesthoeke en Grou moesten uiteindelijk de overwinning aan het skûtsje van Heerenveen overlaten. Foto: Actief Media

(video) Skûtsje Heerenveen wint bij Earnewâld

Algemeen

Video - Het skûtsje van Heerenveen heeft dinsdag de SKS-wedstrijd bij Earnewâld gewonnen. Lemmer werd tweede en Earnewâld kwam op het thuiswater als derde over de finish. De omstandigheden waren prima op de Sânemar. Er woei een stevige bries terwijl aan het slot van de wedstrijd de zon volop doorbrak. Het in grote getale aanwezige publiek, kon genieten van een mooie strijd op het water.


Deze keer werd er weer op nummer gestart met de Súdwesthoeke aan kop gevolgd door Grou. De startprocedure slaagde pas in tweede instantie, omdat de sleeplijn brak. Hierbij liep Drachten schade aan het zwaard op. Hoewel het skûtsje van Grou al snel de Súdwesthoeke inhaalde werd deze aan het einde van de wedstrijd uiteindelijk voorbijgestreefd door schipper Sytze Brouwer van Heerenveen. Deze kwam als eerste bij zijn nummer aan. Lemmer neemt de koppositie in het klassement over van Grou.


Grou

Zaterdag ging het SKS-skûtsjesilen weer van start gaan in Grou. De veertien schippers en hun bemanningsleden hadden ernaar uitgekeken. Want vanwege de coronamaatregelen kon er twee jaar niet gezeild worden voor het SKS-kampioenschap. Het skûtsje It Doarp Grou won zaterdag de thuiswedstrijd op het Pikmeer.

De Veenhoop

Maandag finishte schipper Rinus de Jong van Joure met een machtige eindsprint als eerste bij het eigen nummer in de Veenhoop. Het als eerste gestarte skûtsje van Leeuwarden viel bij het Grytmansrak stil. Vervolgens voeren Sneek en Lemmer Willem Zwaga voorbij. Ook Joure, dat lang vierde lag, pakte een vlaag op en gaf uiteindelijk de drie koplopers het nakijken. Door een ongunstige wind was er geen walstart maar werden de skûtsjes de Wiede Ie op gesleept.


Winnaar Heerenveen voorop in Earnewâld, met daarachter het skûtsje van Grou. - Actief Media

SKS skûtsjesilen

Woensdag zeilen de skûtsjes in Terherne. Vrijdag 12 augustus is de laatste wedstrijd van het SKS-kampioenschap 2022 in Sneek. Dan wordt bekend of Douwe Azn. Visser van het Grouster skûtsje de SKS-titel prolongeert, die hij al sinds 2017 in bezit heeft of dat hij het Sulveren Skûtsje nu eindelijk moet afstaan. 

Alle wedstrijden beginnen om 14.00 uur. Zie voor het gehele wedstrijdprogramma op www.skutsjesilen.nl/competitie/wedstrijddata. Omrop Fryslân zendt de wedstrijden live uit op televisie, radio (92.2 FM) en via een livestream.

Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09