De als eerste gestarte skûtsjes van de Súdwesthoeke en Grou moesten uiteindelijk de overwinning aan het skûtsje van Heerenveen overlaten.
De als eerste gestarte skûtsjes van de Súdwesthoeke en Grou moesten uiteindelijk de overwinning aan het skûtsje van Heerenveen overlaten. Foto: Actief Media

(video) Skûtsje Heerenveen wint bij Earnewâld

Algemeen

Video - Het skûtsje van Heerenveen heeft dinsdag de SKS-wedstrijd bij Earnewâld gewonnen. Lemmer werd tweede en Earnewâld kwam op het thuiswater als derde over de finish. De omstandigheden waren prima op de Sânemar. Er woei een stevige bries terwijl aan het slot van de wedstrijd de zon volop doorbrak. Het in grote getale aanwezige publiek, kon genieten van een mooie strijd op het water.


Deze keer werd er weer op nummer gestart met de Súdwesthoeke aan kop gevolgd door Grou. De startprocedure slaagde pas in tweede instantie, omdat de sleeplijn brak. Hierbij liep Drachten schade aan het zwaard op. Hoewel het skûtsje van Grou al snel de Súdwesthoeke inhaalde werd deze aan het einde van de wedstrijd uiteindelijk voorbijgestreefd door schipper Sytze Brouwer van Heerenveen. Deze kwam als eerste bij zijn nummer aan. Lemmer neemt de koppositie in het klassement over van Grou.


Grou

Zaterdag ging het SKS-skûtsjesilen weer van start gaan in Grou. De veertien schippers en hun bemanningsleden hadden ernaar uitgekeken. Want vanwege de coronamaatregelen kon er twee jaar niet gezeild worden voor het SKS-kampioenschap. Het skûtsje It Doarp Grou won zaterdag de thuiswedstrijd op het Pikmeer.

De Veenhoop

Maandag finishte schipper Rinus de Jong van Joure met een machtige eindsprint als eerste bij het eigen nummer in de Veenhoop. Het als eerste gestarte skûtsje van Leeuwarden viel bij het Grytmansrak stil. Vervolgens voeren Sneek en Lemmer Willem Zwaga voorbij. Ook Joure, dat lang vierde lag, pakte een vlaag op en gaf uiteindelijk de drie koplopers het nakijken. Door een ongunstige wind was er geen walstart maar werden de skûtsjes de Wiede Ie op gesleept.


Winnaar Heerenveen voorop in Earnewâld, met daarachter het skûtsje van Grou. - Actief Media

SKS skûtsjesilen

Woensdag zeilen de skûtsjes in Terherne. Vrijdag 12 augustus is de laatste wedstrijd van het SKS-kampioenschap 2022 in Sneek. Dan wordt bekend of Douwe Azn. Visser van het Grouster skûtsje de SKS-titel prolongeert, die hij al sinds 2017 in bezit heeft of dat hij het Sulveren Skûtsje nu eindelijk moet afstaan. 

Alle wedstrijden beginnen om 14.00 uur. Zie voor het gehele wedstrijdprogramma op www.skutsjesilen.nl/competitie/wedstrijddata. Omrop Fryslân zendt de wedstrijden live uit op televisie, radio (92.2 FM) en via een livestream.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 5 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 7 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 8 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 8 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 10 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 11 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 12 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07