Berber van Zandberge is namens GL en PvdA kandidaat-wethouder in Tytsjerksteradiel. De andere twee kandidaten zijn Tytsy Willemsma (FNP) en Caroline de Pee (CDA).
Berber van Zandberge is namens GL en PvdA kandidaat-wethouder in Tytsjerksteradiel. De andere twee kandidaten zijn Tytsy Willemsma (FNP) en Caroline de Pee (CDA). Foto: Ingezonden

Drie vrouwen als wethouder in Tytsjerksteradiel

Algemeen

In Tytsjerksteradiel komen zeer waarschijnlijk drie vrouwen in het nieuwe  college van b. en w.: de ‘zittende’  wethouder Tytsy Willemsma (FNP) uit Bornwird bij Dokkum, Caroline de Pee (CDA) uit Franeker en Berber van Zandbergen (GL/PvdA) uit Mûnein. De verwachting is dat dinsdagavond 12 juli deze wethouders worden geïnstalleerd in een extra raadsvergadering. Er is ook een raadsprogramma, ‘Samen in actie voor Tytsjerksteradiel’ en een concept-coalitieakkoord ‘Tytsjerksteradiel Bloeit’.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart is het (in)formatieproces van de raad gestart. Als uitkomst daarvan heeft de raad de ambitie uitgesproken om de komende vier jaar haar eigen rol te versterken, door te werken met een raadsprogramma. In dat programma zijn onderwerpen opgenomen waarover overeenstemming is bereikt, het verbindt daarmee de fracties. Op deze onderwerpen vindt de gemeenteraad het van belang om vooraf richting te geven en een opdracht voor het college van b. en w. te formuleren. De gemeenteraad wil zo een andere manier van samenwerken in de raad én tussen de gemeenteraad en het college. Uitgangspunt is dat er altijd moet worden gestreefd naar een zo breed mogelijk draagvlak in de raad.

‘Tytsjerksteradiel Bloeit’

Aanvullend op het raadsprogramma is door de coalitiepartijen FNP, CDA en PvdA/GL een coalitieakkoord opgesteld. Hierin staan de speerpunten van de coalitie voor de komende vier jaar. Onder de titel ‘Tytsjerksteradiel Bloeit’ hanteren de coalitiepartijen ‘mens centraal’ en ‘behoud van het landschap’ als belangrijkste uitgangspunten. Na de zomervakantie werkt het nieuwe college het raadsprogramma en het coalitieakkoord verder uit in een college-uitvoeringsprogramma. 

Drie vrouwelijke wethouders 

De gemeenteraad benoemt op 12 juli de nieuwe wethouders. De FNP heeft als kandidaat-wethouder Tytsy Willemsma uit Bornwird aangedragen. Zij is in het huidige college sinds 2019 wethouder voor Tytsjerksteradiel met onder andere Financiën en Beheer in portefeuille. Door het CDA is Caroline de Pee uit Franeker voorgedragen. Tot voor kort was zij wethouder in de gemeente Waadhoeke en daarvoor in de gemeente Franeker. Ook is zij bestuurslid van CDA-Fryslân. Berber van Zandbergen uit Mûnein is kandidaat-wethouder voor de partijcombinatie PvdA/GroenLinks. Zij is raadslid voor GroenLinks en was voor deze partij lijsttrekker voor de verkiezingen van 2022. 

De verdeling van de portefeuilles gebeurt tijdens de eerste vergadering van het nieuwe college van b. en w. Door de benoeming van Berber van Zandbergen als wethouder komt er een zetel vrij in de raad. Corien van der Linden wordt voor GroenLinks beëdigd als nieuw raadslid. De extra raadsvergadering is openbaar en begint om 19.30 uur in de raadzaal in Burgum.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 17 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 18 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 19 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 21 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23