Het 'zakencollege' van b. en w., toen wethouder Felix van Beek (vierde van links) nog fungeerde als wethouder van financiën. Maria le Roy (links) en Robin Hartogh Heys van de Lier (rechts) keren terug in het nieuwe college, net als burgemeester Jan Rijpstra (voorgrond). Gemeentesecretaris Jelmer Mulder (rechts voor) is sinds 1 januari 2022 opgevolgd door Siebren van den Berg.
Het 'zakencollege' van b. en w., toen wethouder Felix van Beek (vierde van links) nog fungeerde als wethouder van financiën. Maria le Roy (links) en Robin Hartogh Heys van de Lier (rechts) keren terug in het nieuwe college, net als burgemeester Jan Rijpstra (voorgrond). Gemeentesecretaris Jelmer Mulder (rechts voor) is sinds 1 januari 2022 opgevolgd door Siebren van den Berg. Foto: Ingezonden

College Smallingerland blikt terug: “Meer hoogte- dan dieptepunten”

Algemeen

Op dinsdagmiddag 5 juli 2022 wordt het nieuwe college van b. en w. van Smallingerland, inclusief het concept-college-akkoord, gepresenteerd. Dat gebeurt nu eens niet in het gemeentehuis in Drachten, maar op het terrein – of in de kantine – van voetbalvereniging ONT in Opeinde.

“It is wer ris wat oars”, zegt woordvoerder Peter Boomsma. Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier vult aan: “Bovendien is een concept-college-akkoord formeel niet iets van de gemeenteraad, maar van betrokken partijen. Dus is het ook goed zo’n presentatie elders te doen dan in het gemeentehuis.”

Tijdens het wekelijkse persgesprek – via een digitale beeldverbinding – van donderdagochtend 30 juni zijn de aanwezige wethouders (burgemeester Jan Rijpstra heeft een paar dagen vakantie) bereid om zowel enkele hoogte- als dieptepunten te noemen. Het aantal positieve resultaten blijkt groter te zijn dan het aantal teleurstellingen.

Bert Westerink (CDA), die niet terugkeert in het nieuwe college van b. en w., wijst een negatief punt: “Het feit dat collega-wethouder Felix van Beek (financiën) is opgestapt als gevolg van onvoldoende vertrouwen tussen college en raad.”

“Heel bitter”

Maria le Roy noemt drie teleurstellingen: “De heel krappe portemonnee, het nog niet herzien van het duurzaamheidsbeleid – dat stamt geloof ik uit 2006 – en, actueel: het schrappen van de nieuwe vaarweg via de Hege Warren naar Drachten. Dat vind ik echt heel bitter.”

Hartogh Heys zegt daar “weinig aan toe te voegen”, op één uitzondering na: “Het niet doorgaan van het braakliggende terrein van Philips aan Tussendiepen” (tussen Philips en de voormalige Sluisfabriek; red.). “De aanleiding was het zoeken naar een locatie voor het nieuwe zwembad, maar ik had het goed gevonden als de gemeente die grond had gekocht. Als eigenaar van grond heb je meer mogelijkheden om aan knoppen te draaien.” (De grond is inmiddels gekocht door een distributiebedrijf dat er transportoverslagloodsen wil bouwen; red.).

Centrumplan

Hartogh Heys stelt er diverse positieve resultaten tegenover: “Het feit dat we het nieuwe centrumplan voor Drachten in een jaar klaar hebben gekregen, voor besluitvorming door de gemeenteraad, vind ik een felicitatie waard voor alle betrokkenen. Dat is echt heel snel!”

Hij somt meer op: “Ook de ontwikkelstrategie, het grondbeleid, de besluitvorming over het vliegveld van Drachten (dat blijft als zodanig behouden) en de cultuurvisie van de gemeente: het zijn allemaal besluiten die bijna unaniem door de raad zijn genomen. Dat is een teken dat er meer oog is voor het algemeen belang van Smallingerland dan in het verleden wel het geval is geweest”, vindt Hartogh Heys.

Omgevingsvisie

Maria le Roy vult aan: “De omgevingsvisie is afgerond, met zienswijzen die vooral positief waren. Ook het rioleringsbeleid is op orde, inclusief klimaatadaptatie, dus rekening houdend met zowel extreme droogte als met clusterbuien.”

Ook het op orde brengen van de haveninfrastructuur staat er volgens haar goed voor. “Er ligt een gezond financieel systeem aan ten grondslag.” (De havenkaden zijn hoognodig toe aan groot onderhoud; red.).

“Vertrouwen van raad in Carins”

Bert Westerink constateert dat het wantrouwen van de raad jegens uitvoeringsorganisatie Carins zo goed als verdwenen is. “Daar zijn we goed doorheen geploegd”. Positief vindt hij ook “het herstel van het vertrouwen ten opzichte van de gemeente, van mensen die graag een nieuwe woonwagenstandplaats in Smallingerland willen.”

Overigens is wel opnieuw sprake van vertraging wat betreft de nieuwe woonwagenstandplaatsen in Drachtster Compagnie. “Er was vertraging bij Liander vanwege de stroomvoorziening. Er is nu vertraging bij woningcoöperatie WoonFriesland, vanwege het niet op tijd beschikbaar hebben van onderdelen voor gasvrije woonwagens. We verwachten nu plaatsing van de woonwagens in september dit jaar.”

‘Nieuw’ college van b. en w.

Het ‘nieuwe’ college van b. en w. zal bestaan uit: burgemeester Jan Rijpstra, de huidige wethouders Robin Hartogh Heys van de Lier en Maria le Roy, aangevuld met oud-wethouders Sipke Hoekstra (VVD) en Pieter van der Zwan (ChristenUnie). Met Hartogh Heys is afgesproken dat hij aanblijft tot ruwweg eind 2023 en daarna wellicht door een CDA-wethouder wordt opgevolgd.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 4 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 5 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 8 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 9 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen gisteren
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07