Op het het bouwbord voor de Nieuwe De Welle ontbreekt nog de naam van de hoofdaannemer. V.l.n.r.: burgemeester Jan Rijpstra, wethouder Maria le Roy en gedeputeerde Friso Douwstra.
Op het het bouwbord voor de Nieuwe De Welle ontbreekt nog de naam van de hoofdaannemer. V.l.n.r.: burgemeester Jan Rijpstra, wethouder Maria le Roy en gedeputeerde Friso Douwstra. Foto: Actief Media

Bouwbord voor zwembad De Nieuwe Welle niet compleet

Algemeen

De voorlopig meest betrokkenen bij de bouw van het zwembad De Nieuwe (of De Nije?) Welle, aan de Sportlaan in Drachten, waren donderdagochtend 19 mei 2022 ter plekke om al vast een nieuw bouwbord te onthullen. Met een grote foto van het ontwerp van Hooper architecten én de namen van diverse betrokken bedrijven en deskundigen, is het bord echter nog niet compleet. De naam van de hoofdaannemer ontbreekt nog.

Wethouder Maria le Roy legt uit: “De aanbestedingsprocedure is nog gaande. Overigens zijn bepaalde onderdelen al wél aanbesteed, ter waarde van 5,7 miljoen euro. Daarmee blijven die onderdelen binnen het budget, ondanks de inflatie.”

Oktober of november 2022

Het college van b. en w. houdt echter wel rekening met die inflatie, die mede door schaarste van vooral staal en ook van hout wordt aangejaagd, met de oorlog in Oekraïne als belangrijke ‘motor’. “Gelukkig is er sprake van een stabilisatie van de prijzen, volgens vakblad Cobouw”, zegt de wethouder. Als alles naar verwachting loopt, kan in oktober of november 2022 worden begonnen met het bouwrijp maken van de grond, pal tegenover de Politieacademie aan de Sportlaan in Drachten.

De totale kosten zijn geraamd op maximaal 35 miljoen euro. De provincie Fryslân neemt daarvan tien miljoen euro voor haar rekening. Vandaar dat het onthullen van het bouwbord mede door gedeputeerde Friso Douwstra werd verricht, samen met burgemeester Jan Rijpstra en wethouder Maria le Roy.

Noord-Nederlands belang

Alle drie beklemtoonden het belang van het nieuwe zwembad voor zowel Smallingerland, Friesland als heel Noord-Nederland. Dit omdat het - net als het huidige zwembad De Welle - in Noord-Nederland het enige 50 meter-bad wordt. Daarmee wordt ook dit nieuwe bad geschikt voor internationaal erkende zwemsportwedstrijden. Een recreatiebad, een doelgroepenbad en een peuterbad - met fonteinen - in de buitenlucht maken ook deel uit van de plannen.

Rijpstra legde de nadruk ook op het belang van zwemlessen. “Want er verdrinken nog elk jaar mensen die niet goed kunnen zwemmen”, zei de voormalig sportleraar.

Het oude zwembad De Welle wordt pas gesloopt als het nieuwe in gebruik is genomen. Wat er voor het oude bad in de plaats komt, is nog ongewis. Dat kunnen woningen zijn, bedrijven, of een combinatie hiervan.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 15 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 16 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 17 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 18 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 20 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 21 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07