De foto is van een eerdere wedstrijd in september 2020.
De foto is van een eerdere wedstrijd in september 2020. Archieffoto Klaas Elzinga

Hartverwarmend Harkema-Opeinde buigt niet voor RWF

Algemeen

Harkema-Opeinde heeft zich in de midweekse inhaalwedstrijd tegen RWF naar een 2-2 remise geknokt. Dat was een uitkomst waar vooraf weinigen rekening mee hadden gehouden. De wedstrijdselectie waar Harkema-Opeinde het mee moest doen had veel weg van een team zoals je dat op familiedagen ziet: een verzameling voetballers uit alle junioren- en seniorenteams die de club rijk is.

Het aantal gebruikte spelers dit jaar was met 32 al abnormaal hoog. Dinsdag steeg dit met 5 nieuwe krachten tot 37. Dit gelegenheidselftal zou een fikse draai om de oren krijgen, zo was de verwachting bij velen. Harkema-Opeinde was al voor de wedstrijd in een hoekje gedrukt. Juist dit is een positie waar je de gemiddelde Harrekiet niet in wilt hebben. Het gaat je ook niet zonder slag of stoot lukken. Dit ondervond RWF, dat maar mondjesmaat een antwoord had op de nimmer aflatende strijd van de thuisploeg en hierdoor in de titelrace een aardige tik opliep.

RWF was logischerwijs meer aan de bal, het dreigde ook wel maar wist voor het doel van keeper Van der Veen nauwelijks uitgespeelde kansen te creëren. De grootste kans in het eerste bedrijf was zelfs voor de thuisploeg. In de 29ste minuut liet RWF-goalie Otmar van der Toorn zien waarom hij tot de minst gepasseerde keepers van het noordelijk district behoort. Op formidabele wijze ranselde hij een fraaie omhaal van Hilbrand Benedictus uit de kruising. De rebound werd door Jorryt Hoeksma voorlangs geschoten.

De thuisploeg zette alles op alles om de pauze met de brilstand te halen, maar kwam in de 41ste minuut zowaar op voorsprong. Voor de zesde keer deze competitie stond Alex van der Tuin aan de basis van een Harkemaster doelpunt. Met de voor hem kenmerkende wreeftrap leverde hij een strakke voorzet af, die door Hille Postma prachtig diagonaal werd binnengekopt.

De voorsprong zo lang mogelijk beet houden, dat was de opdracht voor Harkema. Het tegendoelpunt viel echter al in de derde minuut na rust. Sietze Anne van der Velde zorgde van dichtbij voor de 1-1. Een stormloop leek aanstaande, maar de gastheren weigerden te buigen en kwamen in de 60ste minuut opnieuw op voorsprong. Hille Postma kreeg de bal voor de voeten en nam het leder vanaf zeker 25 meter op de pantoffel. Via de kruising en keeper Van der Toorn belandde de bal in de touwen.

De voorsprong bleef exact een kwartier intact. Xander Wagenaar scoorde 15 minuten voor tijd de gelijkmaker. Daarna leek RWF de partij alsnog naar zich toe trekken. Een minuut na de 2-2 raakte Wagenaar met een staalhard afstandsschot de kruising. Dat Harkema na dit moment erin slaagde om RWF bij het doel weg te houden oogstte alom lof en het punt dat hierdoor werd behaald, mocht gevierd worden als een vet bonuspunt.

Na een hele reeks magere resultaten kunnen de Harrekieten eindelijk weer eens met een fijn gevoel terugkijken op een wedstrijd. Het applaus dat de in groengeel shirt getooide spelers na afloop kregen van de aanhang was hier een bewijs van. Harkema-Opeinde liet zien dat je een heel eind kunt komen als je inzet en vechtlust tot een kunst verheft. De aloude Harkemaster mentaliteit – één voor allen, allen voor één – was meer dan ooit aanwezig. Die zal ook moeten blijven. Ondanks het prachtige punt blijft het overleven voor Harkema-Opeinde. Het gat met de staartclubs is aanwezig, maar er heeft nog nooit een ploeg zich weten te handhaven met 17 punten. Meer van dit is dus nodig. Wat dat betreft kan Harkema-Opeinde aan de bak. Zaterdag wacht in Wijnjewoude koploper ODV.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 10 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 11 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 11 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 13 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 14 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 15 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07