Actrice, pianiste en cabaretière Valentina Tóth.
Actrice, pianiste en cabaretière Valentina Tóth. Foto: Andreas Terlaak

Voor Valentina Tóth komt met winst AKF Sonneveldprijs en AKF Publieksprijs alles samen

Algemeen

Valentina Tóth heeft de AKF Sonneveldprijs en de AKF Publieksprijs gewonnen. Dinsdagavond deed ze mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ze kreeg de prijzen voor haar voorstelling Wildbloei, die ze “een ode aan de hysterische vrouw” noemt. Voor Tóth zijn de prijzen een bevestiging dat ze met de combinatie van theater, klassieke muziek, kleinkunst en opera de goede weg is ingeslagen.

“Het was echt een gekkenhuis”, zegt ze. “Ik had echt wel goede hoop dat ik in de finale zou komen, maar ik had niet verwacht dat ik de prijs zou krijgen en dat ik ook nog zulke lovende recensies zou krijgen.”

De jury noemde haar “een fenomenaal performer die snel en goed tussen de verschillende typetjes en nummers kan schakelen. Zij weet dat te combineren met virtuoos pianospel, een fantastische zangstem en goed gecomponeerde nummers.”

Tóth, die opgroeide in Aldtsjerk, is een echt multitalent. Na haar studie klassiek piano aan het conservatorium in Brussel studeerde ze af als actrice aan het Royal Institute of Theatre, Cinema and Sound, ook in Brussel. Ze was pianiste in het tv-programma De Tiende Van Tijl en bracht cd’s uit op het platenlabel Challenge Classics. Als actrice speelde ze bij De Toneelschuur, Het Houten Huis, Theater Antigone, Theatre National de Bruxelles en Groots en Meeslepend.

Uit het pianospelen alleen haalde ze al een tijdje niet meer genoeg voldoening vertelt ze. “Als kind ben ik in het klassieke pianospelen gerold. Dan gaan veel mensen ervan uit dat dat jouw grote passie is en dat je dat de rest van jouw leven blijft doen. De liefde voor theater was er altijd al. Daarom vond ik het heel belangrijk om te kiezen voor wat ik echt wilde; het theater. Ik wilde alles wat ik kan combineren, maar ik wil vooral een performer zijn. Fijn dat dit nu ook erkend is.”

In oktober 2021 besloot ze zich aan te melden voor het Amsterdams Kleinkunst Festival. In een half jaar werkte ze, onder begeleiding van een coach, haar voorstelling Wildbloei uit. Hierin speelt ze vier hysterische vrouwen. Tóth houdt van groots en theatraal. “Ik kom altijd heel beleefd en aardig over. Als ik op het podium sta speel ik graag hysterische personages, die groter zijn dan ik zelf ben.”

Tóth noemt zichzelf een “enorme stresskip” en was behoorlijk zenuwachtig voor de voorstelling. “Het was één van de engste dingen die ik ooit heb gedaan. Het is best een persoonlijke voorstelling. In andere stukken speel je een rol, nu is het veel dieper gegaan over wie ik ben. Het was niet altijd leuk of gezellig maar ik heb er wel veel van geleerd.”

Ze is net begonnen met de repetities voor twee nieuwe voorstellingen in België en in Rotterdam. Na de zomer gaat ze met de twee andere finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival op tournee. Uiteindelijk wil ze ook met een solovoorstelling op de planken staan. “Meerdere agenten en impresariaten hebben mij benaderd na de finale. Maar ik heb nog geen toezeggingen gedaan. Wie weet kan ik de voorstelling uitbouwen naar een programma van anderhalf uur.”

Haar ouders Gerhild van Rooij en Andries Tóth zijn heel erg trots op hun dochter. Volgens Van Rooij was het al vroeg duidelijk dat dochter Valentina later iets met theater zou gaan doen. “Toen ze als klein meisje meedeed aan The Sound of Music van Joop van den Ende in Leeuwarden zagen Andries en ik naar haar en wisten: zij is voor het podium gemaakt. Zij heeft het toch waargemaakt.”

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 9 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 9 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 10 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 10 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 13 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07