De openstaande belastingschuld bedroeg eind februari 2022 ruim 20 miljard euro bij 278.000 bedrijven.
De openstaande belastingschuld bedroeg eind februari 2022 ruim 20 miljard euro bij 278.000 bedrijven. Foto: Pixabay

Regering: vier lange termijn-scenario’s corona-aanpak

Algemeen

Bij mogelijke nieuwe maatregelen tegen corona wil het kabinet niet opnieuw algehele overheidssteun geven. Er zijn vier scenario’s uitgedacht. Alleen bij het zwaarste scenario en als bedrijven volledig en langdurig moeten sluiten, krijgen getroffen ondernemers gericht steun. Een aandachtspunt is de schuldenproblematiek van ondernemingen. Dat schrijven de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën en de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst aan de Tweede Kamer.

Vier scenario’s: voorspelbaarder

De corona-aanpak wordt wel voorspelbaarder door de inzet van de vier scenario’s die de samenleving zoveel mogelijk open moeten houden. Dat vergt een gedeelde inspanning van burgers, overheid en bedrijfsleven, meldt de rijksoverheid. Het kabinet Rutte 4 verwacht dat werkenden en ondernemers zich in de toekomst aan de meeste coronamaatregelen kunnen aanpassen.

Met het generieke steun- en herstelpakket heeft het kabinet werkenden en ondernemers twee jaar geholpen om door de coronacrisis heen te komen. Om de verspreiding van corona tegen te gaan moesten bedrijven hun deuren sluiten en lagen delen van de economie zo goed als stil.

Economische dynamiek

Lange perioden van overheidssteun zitten economische dynamiek echter in de weg, waardoor de economie minder toegerust is op de toekomst. Ook komt de steun niet altijd op de juiste plek terecht. Daarnaast vergoeden de steunmaatregelen in verschillende gevallen ook de omzetverliezen die niet worden veroorzaakt door contact-beperkende maatregelen, redeneert de regering.

Bovendien zijn de uitgaven voor het steunpakket (42,4 miljard euro) op langere termijn financieel niet houdbaar. Coronasteun kostte Nederland gemiddeld per huishouden tot nog toe 5.000 euro. Daarom wil het kabinet terugkeren naar een ‘normale balans’ voor de verdeling van risico’s tussen ondernemers en de samenleving.

Schulden in zicht krijgen

Hoewel de economie aantrekt, staan niet voor elke ondernemer alle seinen weer op groen. Ondanks de steunpakketten zijn er ondernemers en werkenden die zwaar zijn getroffen door de crisis en schulden hebben opgebouwd. Uit onderzoek blijkt dat het lastig is om een goed inzicht te krijgen in de omvang en reden van de schulden van ondernemers. De instroom in de schuldhulpverlening en het aantal faillissementen is nu nog geen reden tot zorg, maar er wordt dit jaar wel een toename verwacht van het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen.

Belastingschuld ruim 20 miljard euro

De openstaande belastingschuld bedroeg eind februari 2022 ruim 20 miljard euro bij 278.000 bedrijven. Het kabinet ondersteunt deze ondernemers met een gunstige betalingsregeling. Zo kan de opgebouwde belastingschuld in vijf jaar worden terugbetaald. Ook voor terugbetalingen in de NOW, TVL en Tozo gelden ruime betaaltermijnen.

De Kamer van Koophandel (KVK) werkt samen met MKB-NL, VNO/NCW, de ministeries van SZW en EZK aan betere informatievoorziening voor ondernemers met schulden. Het kabinet spant zich in om tot oplossingen te komen voor ondernemingen die in de kern gezond waren, maar door coronaschulden niet vooruitkomen. Het kabinet let daarbij ook op mogelijke toekomstige knelpunten voor deze ondernemers.

Feestelijke lintjesregen in Tytsjerksteradiel
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 1 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 2 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 5 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 6 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 21 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 22 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 23 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen gisteren
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren