Wini Weidenaar is één van de iniatiefnemers van Kamp Morra.
Wini Weidenaar is één van de iniatiefnemers van Kamp Morra. Foto: Actief Media

Wini Weidenaar wint de Vrouw in de Media Award 2021 Friesland

Algemeen

Wini Weidenaar uit Bartlehiem ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Fryslân. Weidenaar heeft zich in 2021 volgens 25 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Volgens de stemmers heeft ze oog voor wat aandacht vraagt en belangrijk is en weet ze dat om te zetten in actie. Lenie Lap uit Wetsens eindigde met 18 procent op de tweede plaats. 

Wini Weidenaar is ondernemer en trekker van diverse maatschappelijke projecten. Zo is ze één van de initiatiefnemers van Kamp Morra. Hiermee wilde ze aandacht vragen voor de vluchtelingencrisis aan de Europese grens. Ze wordt door de stemmers gezien als een bruisende, positieve, doorzettende en geaarde doener. Ze zet haar talent in om de wereld mooier en beter te maken voor nu en voor volgende generaties. Volgens de stemmers neemt ze je door haar open en vrolijke uitstraling mee in haar verhaal. “Ze is een kei in haar werk en heeft een sociaal en groot hart dat ze graag deelt in de media”, aldus een van de stemmers. Lenie Lap zet zich in voor onder andere de LHBTQ+ gemeenschap. Ze is de trekker van het project ‘Regenbooggemeente Noardeast-Fryslan’ en brengt onder andere Paarse Vrijdag en Roze Zaterdag actief onder de aandacht. Zo vroeg ze kerken om de regenboogvlag te hijsen. De vorige Vrouw in de Media Award Friesland (2019) won boerin Sieta van Keimpema uit Nes.

De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is net zo belangrijk in de lokale en regionale media, vindt de organisatie. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde een jury vervolgens vijf rolmodellen in de provincie Fryslân. De jury bestond uit Geesje Duursma-Dijkstra (juryvoorzitter), Martine van der Steege en Afke Boven. Geesje Duursma-Dijkstra won eerder de Vrouw in de Media Award Friesland en is ondernemer, commissaris, toezichthouder, spreker en gastvrijheidseconoom. Martine van der Steege is eindredacteur bij de Leeuwarder Courant & Dagblad van het Noorden en daarnaast radiomaker bij Omrop Fryslân. Afke Boven is eindredacteur bij NOS Journaal Regio & Omrop Fryslân-presentator.

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26 procent van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23 procent van de mensen die in het nieuws als experts werd gepresenteerd, was vrouw.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 6 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 8 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 9 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 12 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 13 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07