Brecht Wassenaar is regisseur van 'Grauwe Hemel', over Francois HaverSchmidt in Foudgum.
Brecht Wassenaar is regisseur van 'Grauwe Hemel', over Francois HaverSchmidt in Foudgum. Foto: Siem Akkerman

Brecht Wassenaar regisseert ‘Grauwe Hemel’ in Foudgum

Algemeen

De locatievoorstelling ‘Grauwe Hemel’ in mei dit jaar in Foudgum, over het leven en werk van predikant François HaverSchmidt alias dichter Piet Paaltjens, krijgt als regisseur Brecht Wassenaar uit Leeuwarden. Zij is een veelgevraagd regisseur van iepenloftspullen en andere theaterproducties in Fryslân. Ze acteert zelf ook, voor onder andere Omrop Fryslân, Pier21 en Tryater. De kaartverkoop gaat binnenkort van start.

‘Grauwe Hemel’ is geschreven door Johannes Keekstra, die tevens de rol van HaverSchmidt op zich neemt. De andere speler is Frank de Wilt, die Paaltjens speelt. ‘Piet Paaltjens’ was het scrhijverspseudoniem van HaverSchmidt. Diens eerste baan als dominee had hij in het kleine dorp Foudgum op de Friese klei, niet ver van Dokkum. ‘Grauwe Hemel’ is (mede) gebaseerd op de herinneringen van HaverSchmidt aan zijn baan in Foudgum, waar Johannes Keekstra als jongen ter kerke ging.

Twee acteurs, meer personages

Behalve HaverSchmidt en Paaltjens komen er in het theaterstuk nog veel meer personages voor. Hoe dat gebeurt, wordt later duidelijk. Keekstra is initiatiefnemer van het Grauwe Hemel-project, waar naast het theaterstuk ook zijn pas verschenen boek ‘Onder Frieslands grauwe hemel’ (uitgeverij Wijdemeer) de belangrijke pijler van is. Hij is geboren en getogen in de buurt van Foudgum en ging er als kind ter kerke.

Zijn fascinatie voor de dramatische figuur HaverSchmidt zet hij met dit project om naar persoonlijke culturele uitingen. Mede-acteur Frank de Wilt leerde Piet Paaltjens eerder kennen door zijn deelname in 2019 aan iepenloftspul Oera Linda in Suwâld, en is een graag geziene speler in het Friese theaterveld. Het ‘Oera Lindaboek’ is zeer waarschijnlijk (mede) door HaverSchmidt geschreven.

Première in mei in Foudgum

Ondanks de voor theater nog strenge lockdownregels, kon ‘Grauwe Hemel’ inmiddels beginnen aan de voorbereidingen voor de theaterproductie. Er wordt gerepeteerd in en rond de kerk en pastorie van Foudgum, waar in mei ook de voorstelling gepland is. HaverSchmidt preekte er rond 1860 en dichtte onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens. In 1867 verscheen in Schiedam de dichtbundel Snikken en grimlachjes, waarmee de dominee als Paaltjens beroemd zou worden. Deze bundel is in de boekhandel nog steeds te vinden.

Over zijn tijd in het gehucht onder de rook van Dokkum schreef de wat sombere romanticus niet bijster positief, al is het met een dikke knipoog. Zijn soms humoristische voordracht ‘Mijn eerste gemeente’ over het dorp is de basis voor het theaterstuk van Keekstra. De premièredatum van het stuk over de poëtische pechvogel is niet toevallig gekozen: op vrijdag de dertiende mei is de vuurdoop. Tickets zijn vanaf half februari beschikbaar via de website www.grauwehemel.frl.

Repetities zijn gestart

De repetities zijn inmiddels gestart. Er wordt uitgegaan van een positieve ontwikkeling op het gebied van coronamaatregelen. Toch denken de betrokkenen ook na over alternatieve vormen, “want hoe dan ook zal er gewoon iets moois plaatsvinden”, aldus de initiatiefnemer. “Met Brecht en Frank zit ik in een geweldig team. Dat was ook mijn vereiste, want toen ik aan dit intensieve project begon, wilde ik alleen maar goede, creatieve mensen aan boord hebben, van sitebouwer en fotograaf tot productieleider en regisseur.”

Meer activiteiten

Naast het boek en de locatievoorstelling gebeurt er meer onder de vlag van Grauwe Hemel, met de donkere periode van HaverSchmidt in Foudgum als thema. Zo verscheen er het speciaalbier ‘Blondlokkige Johanna’, bij uiteenlopende zaken en via de website verkrijgbaar. In de aanloop naar het theaterstuk zijn in de regio én elders in het land meer evenementen rond de Friese tijd van Nederlands bekendste dichter-dominee gepland.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 9 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 12 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 12 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 15 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 16 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07