Het gedicht dat Sinterklaas voorleest in het videofilmpje dat in dit artikel vermeld staat.
Het gedicht dat Sinterklaas voorleest in het videofilmpje dat in dit artikel vermeld staat. Foto: Ingezonden

Ode aan gezonde aarde als Sinterklaasgedicht

Algemeen

Zondag 5 december is het als vanouds ‘Sinterklaasfeest’. Het is dan ook ‘World Soil Day’: Werelddag van de gezonde bodem, zeg maar. Het ene heeft met het andere te maken, vinden ze bij Living Lab Fryslân (LLF), samen met Theo Mulder van Mulder Agro: beide organisaties zetten zich in voor ‘natuurinclusieve’ landbouw.

“Het Sinterklaasfeest staat in het teken van het geven en krijgen van cadeaus. Wat misschien wel het grootste cadeau voor ons als samenleving is, is gezonde aarde. Want de grond onder onze voeten is het fundament van ons bestaan. De Sint brengt dit jaar dan ook een ode aan de grond uit”, weet LLF.

“De grond is de basis”

De grond is de basis van waaruit alles groeit. Een gezonde bodem is dan ook essentieel voor het voortbestaan voor ons als mens. Veel boeren zijn al bezig om hun grond gezonder te maken en weer meer in lijn met de natuur hun bedrijf uit te oefenen. Natuurinclusieve landbouw noemen wij dat.

In de schijnwerpers

“Deze boeren ervaren echter een kloof met het gros van de burgers of consumenten, die hun natuurinclusieve produkten nog niet op waarde schatten. Het is tijd om de waarde van gezonde grond volop in de schijnwerpers te zetten en ervoor te zorgen dat we er met elkaar meer duurzaam mee omgaan”, vindt LLF

Natuurinclusief

Nederland is ‘groot’ geworden met een intensieve landbouw, waarbij de grond met veel kunstmiddelen ‘gezond’, of althans productief werd gehouden. “De laatste tijd is er sprake van een kentering, waarbij de betekenis van ‘gezonde grond’ meer wordt gezocht in verduurzaming en samenwerken met de natuur. Ook in het kader van alle klimaatproblemen waarbij we oplossingen aan het onderzoeken zijn, kan grond van grote waarde zijn en een oplossing vormen. Denk aan CO2-slag, waterberging en biodiversiteit”, legt LLF uit.

Ode aan de Grond – in dichtvorm

“Om de waarde van gezonde grond onder een breder publiek dan alleen boeren bekend te maken, brengt de Sint dit jaar een Ode uit aan de Grond. Vanzelfsprekend in dichtvorm. Daarmee kunnen we mensen wellicht aan het denken zetten. De aarde is het grootste cadeau dat ons is geschonken, we hebben het in bruikleen gekregen en moeten ervoor zorgen dat ook de generaties na ons hiervan kunnen leven. Laten wij er daarom goed op passen.” 

Videofilmpje

Sinterklaas brengt een ode uit aan onze grond, het filmpje kun je hier bekijken: https://youtu.be/u29tGJeKJkc .
Bovendien stelt de Sint nog enkele vragen aan melkveehouder Geert Broersma uit Damwâld, met als centraal punt: wat betekent grond voor een boer? Dit thema wordt nu breed en op een vernieuwende manier op de kaart gezet door Living Lab Fryslân in samenwerking met Mulder Agro uit Kollumerzwaag. Het gedicht is gemaakt door #taaltriggert (Ronald Wijnia).

Afbeelding
Kinke Kooi wint provinciale Gerrit Bennerprijs 2023 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
“Oude sluis Ezumazijl dient opgeknapt te worden" Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Route Wad een Kunst Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Als monumenten konden praten... Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Poppodium Badhus opent muziekseizoen 2023/2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Drachten krijgt er wellicht 15 camperplaatsen bij Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Allerlaatste Nederlandse show punklegendes Cockney Rejects in Iduna Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
MuseumnachtFRL bij Terp Hegebeintum met archeologisch onderzoeker Robbert Velt Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Boeren spelen de hoofdrol tijdens filmavond Museumnacht bij het Fries Landbouw museum Algemeen 28 sep., 20:00
Afbeelding
Kunstenaars en kraftlieden krijgen podium bij Observeum tijdens museumnacht Algemeen 28 sep., 18:30
Afbeelding
Nieuwe Parkhaven in Drachten klaar voor volgend vaarseizoen? Algemeen 28 sep., 17:07
Afbeelding
Jos Thie houdt Theun de Vrieslezing over ´Ketters´ Algemeen 28 sep., 16:08
Afbeelding
Hypocrisy-frontman met sideproject PAIN in Iduna Algemeen 28 sep., 14:57