Het gedicht dat Sinterklaas voorleest in het videofilmpje dat in dit artikel vermeld staat.
Het gedicht dat Sinterklaas voorleest in het videofilmpje dat in dit artikel vermeld staat. Foto: Ingezonden

Ode aan gezonde aarde als Sinterklaasgedicht

Algemeen

Zondag 5 december is het als vanouds ‘Sinterklaasfeest’. Het is dan ook ‘World Soil Day’: Werelddag van de gezonde bodem, zeg maar. Het ene heeft met het andere te maken, vinden ze bij Living Lab Fryslân (LLF), samen met Theo Mulder van Mulder Agro: beide organisaties zetten zich in voor ‘natuurinclusieve’ landbouw.

“Het Sinterklaasfeest staat in het teken van het geven en krijgen van cadeaus. Wat misschien wel het grootste cadeau voor ons als samenleving is, is gezonde aarde. Want de grond onder onze voeten is het fundament van ons bestaan. De Sint brengt dit jaar dan ook een ode aan de grond uit”, weet LLF.

“De grond is de basis”

De grond is de basis van waaruit alles groeit. Een gezonde bodem is dan ook essentieel voor het voortbestaan voor ons als mens. Veel boeren zijn al bezig om hun grond gezonder te maken en weer meer in lijn met de natuur hun bedrijf uit te oefenen. Natuurinclusieve landbouw noemen wij dat.

In de schijnwerpers

“Deze boeren ervaren echter een kloof met het gros van de burgers of consumenten, die hun natuurinclusieve produkten nog niet op waarde schatten. Het is tijd om de waarde van gezonde grond volop in de schijnwerpers te zetten en ervoor te zorgen dat we er met elkaar meer duurzaam mee omgaan”, vindt LLF

Natuurinclusief

Nederland is ‘groot’ geworden met een intensieve landbouw, waarbij de grond met veel kunstmiddelen ‘gezond’, of althans productief werd gehouden. “De laatste tijd is er sprake van een kentering, waarbij de betekenis van ‘gezonde grond’ meer wordt gezocht in verduurzaming en samenwerken met de natuur. Ook in het kader van alle klimaatproblemen waarbij we oplossingen aan het onderzoeken zijn, kan grond van grote waarde zijn en een oplossing vormen. Denk aan CO2-slag, waterberging en biodiversiteit”, legt LLF uit.

Ode aan de Grond – in dichtvorm

“Om de waarde van gezonde grond onder een breder publiek dan alleen boeren bekend te maken, brengt de Sint dit jaar een Ode uit aan de Grond. Vanzelfsprekend in dichtvorm. Daarmee kunnen we mensen wellicht aan het denken zetten. De aarde is het grootste cadeau dat ons is geschonken, we hebben het in bruikleen gekregen en moeten ervoor zorgen dat ook de generaties na ons hiervan kunnen leven. Laten wij er daarom goed op passen.” 

Videofilmpje

Sinterklaas brengt een ode uit aan onze grond, het filmpje kun je hier bekijken: https://youtu.be/u29tGJeKJkc .
Bovendien stelt de Sint nog enkele vragen aan melkveehouder Geert Broersma uit Damwâld, met als centraal punt: wat betekent grond voor een boer? Dit thema wordt nu breed en op een vernieuwende manier op de kaart gezet door Living Lab Fryslân in samenwerking met Mulder Agro uit Kollumerzwaag. Het gedicht is gemaakt door #taaltriggert (Ronald Wijnia).

Afbeelding
Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht Earnewâld viert 150-jarig jubileum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 26 sep, 16:58
Afbeelding
Dicky de Haan wint met één punt verschil Iepen Kampioenskip Ielrikjen Earnewâld Algemeen 26 sep, 11:36
Afbeelding
Notaris trekt nieuwe lotnummers voor komende voorstellingen in theater De Colle Algemeen 26 sep, 11:31
Afbeelding
Honderden belangstellenden bij opening Mienskipshûs De Kjellingen en Gezondheidsmarkt Vitamine Ea in Eastermar Algemeen 26 sep, 10:43
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 26 sep, 09:29
Afbeelding
Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond Algemeen 25 sep, 19:15
Afbeelding
Nipt verlies Broekster Boys bij Pelikaan S: 3-2 Algemeen 25 sep, 19:07
Afbeelding
Voetballers van VV Kollum starten competitie met zege op Zuidhorn Algemeen 25 sep, 19:00
Afbeelding
Eindsprint van korfballers KV De Granaet net niet genoeg Algemeen 25 sep, 18:50