Annet van Midwoud werkt in haar atelier aan een glas-in-loodraam.
Annet van Midwoud werkt in haar atelier aan een glas-in-loodraam. Foto: Actief Media

Annet van Midwoud puzzelt met glas-in-lood

Algemeen

Glazenier Annet van Midwoud noemt het wel eens puzzelen voor gevorderden. In haar atelier in de buurt van Eastermar ontwerpt, vervaardigt, isoleert en restaureert ze glas-in-loodramen. Zelfs in de Steateseal van het provinciehuis zijn haar ramen te zien. Het passend maken van alle kleine stukjes glas vergt het nodige rekenwerk. Toch heeft ze verder niet zoveel met cijfers. Daarom vertrouwt ze voor de administratie op Apuls Cijfers & Advies, zodat ze meer tijd overhoudt voor haar passie.

Zo’n zeventien jaar geleden raakte Van Midwoud tijdens een cursus glas-in-lood in de ban van de bijzondere glaskunst. Bij een glazenier ging ze zich verder bekwamen in het maken van glas-in-loodramen. Want glas-in-loodramen leren maken is vooral veel doen. Ze wijst naar een klein paneel op een plank. “Dit is mijn eerste glas-in-loodraam. Ik heb er toen drie dagen over gedaan. Nu heb ik binnen vijf uren zo’n raampje klaar.” In 2007 besloot ze zelf een glas-in-loodatelier te beginnen. 

Glas-in-lood in isolatieglas
Inmiddels heeft ze een grote kring vaste klanten. Momenteel heeft ze het vooral druk met het isoleren van glas-in-lood. “Aan beide zijden van het paneel komt dan glas, zodat je in feite triple glas hebt.” Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want het glas-in-lood moet ook uit elkaar gehaald, schoongemaakt en gerenoveerd worden. “Omdat er een kader om het raam komt, wordt het paneel net wat kleiner. Je moet dus op meerdere plaatsen de stukjes glas net wat kleiner maken, zodat de afbeelding gelijk blijft.”

Steateseal
Van Midwoud maakt daarnaast ook nieuwe glas-in-loodramen en gebrandschilderde ramen. Het hoogtepunt was voor haar de opdracht van de provincie Fryslân om twee ramen te maken voor de monumentale Steateseal in het provinciehuis. “Vlieland en Terschelling hadden nog geen raam, dus daar heb ik ramen voor ontworpen en gemaakt.” Maar ook particulieren weten haar te vinden met bijzondere opdrachten. “Een keer kwamen er mensen die wilden hun paard in de voordeur hebben. Een andere keer was er een meneer met de achternaam De Mol. Hij wilde graag een afbeelding van een mol in het glas hebben, dus dat heb ik voor hem ontworpen en gemaakt.” Wilt u ook een glas-in-loodraam laten maken of restaureren? Zie voor alle mogelijkheden op annetglasinloodstudio.nl of bel.

Apuls Cijfers & Advies ontzorgt
Als ondernemer ontkomt Van Midwoud niet aan alle administratieve verplichtingen. Omdat ze boekhouden als een “noodzakelijk kwaad” ziet, heeft ze dit zoveel mogelijk uitbesteedt aan de specialisten van Apuls Cijfers & Advies. Ze is heel tevreden over de samenwerking. “Je weet waar je aan toe bent. Als er bijvoorbeeld ergens uitstel voor aangevraagd moet worden, regelen ze dit al uit zichzelf. Het is fijn dat je weet dat alles geregeld is en dat je niet voor gekke verrassingen komt te staan.”

Wilt u net als Annet van Midwoud een betrokken en betrouwbaar administratiekantoor dat de gehele administratie uit handen neemt? Apuls Cijfers & Advies ontzorgt u graag.

Apuls Cijfers & Advies | Mr. Oppedijk van Veenweg 8a, Burgum | www.apuls.nl |

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 5 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 6 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 6 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 9 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 10 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen gisteren
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07