De kazerne bij Lauwersoog voor de aanpassing van de verlichting. Het licht strooit alle kanten op en geeft weinig zicht op de weg in de kazerne.
De kazerne bij Lauwersoog voor de aanpassing van de verlichting. Het licht strooit alle kanten op en geeft weinig zicht op de weg in de kazerne. Foto: Janneke Boumans Fotografie i.s.m. Licht en Donker Advies (in opdracht van gemeente Het Hogeland).

Mag het licht uit in het Waddengebied?

Algemeen

Zaterdag 30 oktober is de Nacht van het Wad: een avond vol activiteiten in het donker. Visit Wadden grijpt dit moment aan om het thema ‘Donkerte van de Wadden’ extra aandacht te geven en lanceert de campagne ‘Beleef de donkerte van de Wadden’. Centraal staat de beleving van de nachtelijke duisternis, waarbij niet alleen aandacht wordt gevraagd voor de schoonheid van de duisternis, maar ook de functie en het belang ervan. 

Waarom het donker moet blijven
Nederland is het land met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Toch is ons eigen Waddengebied een van de donkerste plekken van de wereld. Niet voor niets vind je hier ook de enige twee Dark Sky Parken van Nederland: de Boschplaat op Terschelling en het Dark Sky Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. Naast deze donkere plekken behoren ook Schiermonnikoog, het Hogeland in Groningen en de Friese Waddenkust tot de donkerste plekken van Nederland. Boswachter Jaap Kloosterhuis van Dark Sky Park Lauwersmeer: “We moeten ervoor zorgen om onnodige verlichting terug te brengen’. Juist dat onnodige licht veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Daardoor raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Zo is bekend dat de vele trekvogels in het Waddengebied verward raken en zelfs kunnen sterven door de lichthinder.

Donkerte van de Wadden
Als er niks gebeurt kunnen wij door de toenemende lichtvervuiling over vijfentwintig jaar nergens in Europa nog de Melkweg zien. Om het belang van donkerte voor dier, natuur en mens te benadrukken wil Visit Wadden – in nauwe samenwerking met het Programma Donkerte van de Wadden – bewoners, bedrijven, gemeenten en bezoekers in het Waddengebied stimuleren om de onnodige verlichting uit te doen. Samen leggen de organisaties uit wat het belang van donkerte voor het Waddengebied is, en wat iemand zelf kan doen om bij te dragen aan het behoud van donkerte. 

Campagne Beleef de donkerte van de Wadden
Om deze boodschap kracht bij te zetten start Visit Wadden een campagne die uitnodigt om de donkerte van het gebied te gaan ontdekken en omarmen. Visit Wadden presenteert donkerte als een plek om op te zoeken door uitnodigende verhalen en informatie. Om het donker ook te kunnen beleven organiseren de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Friesland en Groningen donkerte-activiteiten langs de waddenkust. Nachtelijk wadlopen, buiten slapen en vaartochten in het donker zijn voorbeelden van donkerte-activiteiten. Maar ook ‘gewoon’ sterrenkijken is een activiteit. In je eigen achtertuin, of op een aantal speciaal ingerichte plekken in het Waddengebied vanwaar je de sterren het beste kunt bekijken. Zoals de hemelplatforms of de nieuwe sterrenkoepel ‘de Sterrenwacht’ in het Dark Sky Park Lauwersmeer, die tijdens de Nacht van het Wad wordt geopend.

Dit jaar sluit de Nacht van het Wad aan op de landelijke Nacht van de Nacht. Tijdens deze jaarlijkse nacht wordt door de natuur- en milieufederaties aandacht gevraagd voor het belang van donkerte en waarom het zo belangrijk is om lichtvervuiling te beperken.

Meer informatie over donkerte, tips en de activiteiten in het Waddengebied is te vinden op https://www.visitwadden.nl/donkerte en op https://donkertevandewadden.nl 

De nieuwe situatie bij de kazerne bij Lauwersoog. De verlichting schijnt naar beneden en er zijn nog maar een paar gele lampen aan de gevel. De sterren zijn er nu weer te zien.
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 10 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 12 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 13 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 16 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 17 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07