Afbeelding
Foto: Ingezonden

Reunie Radio Release live op FM 107.6

Algemeen

In maart 2020 waren de heren van Radio Release helemaal klaar voor de Radio Release Reünie toen twee dagen voor de start Covid-19 roet in het eten gooide. Na de Reünie nog twee keer te hebben moeten uitstellen gaat het nu dan hopelijk toch echt gebeuren. Van donderdag 23 tot en met zondag 26 september 2021 zullen bijna alle dj’s van weleer vanaf dezelfde locatie als vroeger weer een radioprogramma maken op Radio Release. De uitzendingen zullen in de omgeving van Surhuizum op 107.6 FM en een nog bekend te maken AM frequentie te beluisteren zijn. Omdat er in verband met corona niet teveel bezoek kan en mag worden ontvangen zullen de beelden (en geluiden) uit de studio ook wereldwijd te bekijken en beluisteren zijn op de site www.radiorelease.nl. Tijdens de reünie gaan de dj’s ook muzikaal terug in de tijd met grotendeels popmuziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90 en (net als vroeger) helemaal reclamevrij.

Van februari 1987 tot maart 1996 was Release ieder weekend in een groot deel van Noord-Nederland te beluisteren. Op 10 maart 1996 viel definitief het doek voor de populaire radiopiraat. Bij de vierde inval door de toenmalige RCD werd alle apparatuur in beslag genomen. Door het bevoegde gezag werd de waarschuwing meegegeven dat bij een volgende inval zelfs de deurmatten zouden worden meegenomen. Voor oprichters Ruud Westra en Eerde Jan Postma was deze waarschuwing voldoende om met de illegale uitzendingen te stoppen. “Niet dat we zo aan de deurmatten gehecht waren”, aldus Eerde Jan Postma, “maar de toenmalige veiling van etherfrequenties en de opkomst van commerciële radiostations brachten met zich mee dat radiopiraten als Radio Release het veld moesten ruimen.” Tijdens een op initiatief van regionale artiesten (zoals bijvoorbeeld Piter Wilkens, Bricquebec, Ernst Langhout) in juli 1996 gehouden benefietfestival werd geld opgehaald om een legale herstart van Radio Release te financieren. 

Pogingen om een legale lokale omroep te beginnen liepen echter op niets uit. Westra daarover: “Een lokale omroep moest een groot deel van de uitzendtijden gebruiken voor informatieve programma’s. Dat was en is niet onze passie. Onze passie is muziek draaien.” Die passie oefenen de heren sinds 2013 samen met een achttal andere discjockeys weer legaal uit op internet. Tijdens deze uitzendingen op internet ontstond het idee om te proberen om zoveel mogelijk discjockeys die in de jaren 80 en 90 bij Release gedraaid hebben nog een keer bij Release te laten draaien. “Helaas hebben we niet iedereen die ooit bij Release gedraaid heeft kunnen vinden” aldus Postma, “maar wie weet melden sommige zich alsnog bij het zien van dit bericht. Ook die zijn dan welkom.” 

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 15 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 16 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 19 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 20 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07