Voorafgaand aan de voorstelling wordt er samen gegeten, waarbij àlles van het varken wordt geserveerd.
Voorafgaand aan de voorstelling wordt er samen gegeten, waarbij àlles van het varken wordt geserveerd. Foto: Marleen Annema

Peergroup presenteert: Slachtvisite, een theatrale oriëntatie op onze voedselkringloop

Algemeen

‘Van zaadje tot karbonaadje’, het varken als ultiem kringloopdier

De Molkfabryk in Burgum is vanaf 26 oktober de speellocatie voor het theaterstuk Slachtvisite van Peergroup. De centrifugehal van de voormalige melkfabriek fungeert als toverbal, waarbij de betegelde wanden worden gebruikt om met 360 graden grafische projecties en filmbeelden het verhaal van onze voedselindustrie te schetsen. Rode draad: de kringloop van een varken. In het midden van de ruimte beent een slager een varken uit. Voorafgaand aan de voorstelling wordt er samen gegeten, waarbij àlles van het varken, van kop tot staart, wordt geserveerd.

Slachtvisite is een idee van artistiek directeur van Peergroup Dirk Bruinsma. De voorstelling vertaalt de werkwijze van Peergroup, waarbij het onderzoek centraal staat. De voorstelling is het resultaat van maandenlang bevragen van experts en (ervarings)-deskundigen. Samen met schrijver Rik van den Bos bezocht Bruinsma varkenshouders, boeren, slachthuizen en ambachtelijke slagers. 10 van deze slagers wist hij te bewegen hun medewerking aan de voorstelling te verlenen. Zij stelden ook het menu voor het diner samen en leveren de verschillende gangen, er kan ook worden gekozen voor een vegetarisch menu.

“Slachtvisite is nadrukkelijk niet een oproep om te stoppen met het eten van vlees”, aldus Bruinsma. “Wij zijn geen theatergroep van het opgeheven vingertje, maar willen met deze voorstelling de nu onoverzichtelijke en niet-transparante voedselkringloop inzichtelijk maken.” Niet dat de lat laag wordt gelegd; idealen en ambities worden wel degelijk luidkeels uitgesproken, schrijver Van den Bos spreekt zelfs over een te ontketenen voedselrevolutie. “Waarom niet?” vraagt Bruinsma. “Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat het zo niet verder kan. Maar je verdiepen in de herkomst en de samenstelling van het voedsel dat je in de schappen van een supermarkt vindt, is nogal een opgave geworden. In Slachtvisite doen wij dit voor ons publiek. We creëren zo ruimte om over ons voedsel en de wereld die achter ons vlees schuilgaat in gesprek te gaan. Zodat ze op zijn minst kunnen overwegen om deel uit gaan maken van een kleine, lokale duurzame voedselkringloop. Weet wat je eet, dat idee.”

Naast schrijver Rik van den Bos werkt actrice Gonca Karasu (Celblok H, Flikken Maastricht, Toneelgroep Oostpool) mee aan de voorstelling in de rol van Myrthe, die het publiek aan de hand meeneemt door de huidige voedselindustrie. De animaties en filmbeelden zijn van Oostblok Media, de vormgeving is van Jonathan Kok Wai Ho, de muziek van Douwe Dijkstra en de regie van Dirk Bruinsma.

De Friese slagers die meewerken aan de voorstelling zijn: Horst Arzig en Jitta de Haan, slagers in Damwoude, Johannes Hoekstra (Leeuwarden), Jouke Klijn (Burgum), Libbe Dijkstra, Klaas Theo Smit, Eelkje Vlaanderen (Ternaard), Josja Haagsma (Oudega), Gerk Biesma (Opeinde), Sjouke Bouma (Sint Nicolaasga) en eigenaar van BBQ Burning Baarch uit Burgum: Folkert Beetstra. 

Slachtvisite speelt van 26 oktober tot 27 november in de Molkfabryk in Burgum. De kaartverkoop start 22 september via peergroup.nl.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 9 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 9 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 10 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 13 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07