Pieter Kooi en Marco Banning van Kooi uit Drachten.
Pieter Kooi en Marco Banning van Kooi uit Drachten. Foto: Lucas Kemper Fotografie

Kooi uit Drachten uitgeroepen tot Friese Onderneming van het Jaar 2021

Algemeen

De ondernemingsprijs van Fryslân blijft in Drachten! Op dinsdag 7 september jongstleden vond in Heerenveen de finale van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar 2021 plaats. Commissaris van de Koning Arno Brok overhandigde de prijs aan Pieter Kooi en Marco Banning van winnaar Kooi. De jury roemt het bedrijf omdat het lef heeft getoond om na drie jaar opnieuw deel te nemen en daarbij te laten zien dat de sterk groeiende onderneming zich verder heeft geprofessionaliseerd. Zoals de jury aangaf: van de ondernemer Pieter Kooi in 2018 nu naar de onderneming Kooi. Hiermee heeft Kooi de ijzersterke positie gecreëerd om de komende jaren de kansen op de internationale markt te pakken en vanuit Drachten de wereld te veroveren.

De andere twee finalisten FibreMax uit Joure en Machandel uit Haulerwijk waren samen met de winnaar doorgedrongen tot de finale. De jury bezocht gedurende één dag de finalisten en had bedrijfsinformatie uit de Business Maturity scan, een financiële- en een vitaliteitsscan. Uit een longlist van ruim zeventig bedrijven nomineerde de werkgroep zes ondernemingen. Tijdens de halve finale in juni gingen drie bedrijven door naar de finale. 

Deze finalisten hebben zich tweemaal gepresenteerd aan de jury en zijn intensief door de juryleden bevraagd.

Bij de finale in Heerenveen waren ruim 200 ondernemers en bestuurders aanwezig. Daarmee was het waarschijnlijk het eerste fysieke zakelijke evenement in de Friese regio sinds lange tijd. Elske DeWall maakte haar presentatiedebuut. De gasten fietsten langs vijf verschillende locaties waarbij op iedere locatie een onderdeel of presentatie plaatsvond. De finale had als thema ‘een gouden plak’. De Olympische Spelen kwamen voorbij, veel gouden medailles en vitaal ondernemerschap. Bakker Transport & Warehousing was één van de gastlocaties. Zij wonnen de prijs in 2019.

De jury van de Friese Onderneming van het Jaar 2021 bestond uit Jennifer Westers (onderneemt in WestCord Hotels), René de Heij (onderneemt in Probo), Jan Baljeu (onderneemt in Friesland Lease en winnaar in 2020) en stond voor de laatste keer onder leiding van voorzitter Sander de Rouwe, gedeputeerde Economische Zaken van de Provinsje Fryslân. De vertrekkend gedeputeerde kreeg, namens het Friese MKB, een oorkonde voor zijn inzet en betrokkenheid bij ondernemend Fryslân.

Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 15 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 19 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 21 uur geleden
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 22 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 23 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen gisteren
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen gisteren
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30