Het zonnepanelenpark is gepland pal westelijk van de Peinder Feart en van industrieterrein De Haven. Het wordt aan de zuidkant circa één hectare kleiner dan de circa 12 hectare van dit kaartje.
Het zonnepanelenpark is gepland pal westelijk van de Peinder Feart en van industrieterrein De Haven. Het wordt aan de zuidkant circa één hectare kleiner dan de circa 12 hectare van dit kaartje. Foto: Ingezonden

College: “Zonnepark Opeinde aan de Legauke kan doorgaan”

Algemeen

‘Zonnepark Opeinde’, in feite gepland ten westen van de Peinder Feart ter hoogte van het bedrijventerrein De Haven in Drachten, kan volgens b. en w. van Smallingerland doorgaan. De zienswijzen van de Vogelwacht, de Histoaryske Feriening De Pein en van een omwonende zijn voor het college geen aanleiding van het zonnepark af te zien.

Wel is alsnog na overleg met de provincie Fryslân een aantal boringen verricht vanwege eventuele archeologische vondsten. Die boringen hebben geen vondsten opgeleverd, meldt het college van b. en w. van Smallingerland in de ‘Zienswijzennota’. Volgens b. en w. is de reactie van de Vogelwacht onvoldoende onderbouwd. De Vogelwacht wijst op de aanwezigheid van roofvogels (havik, buizerd, boomvalk, sperwer, ooievaar), de ijsvogel, watervogels als fuut, meerkoet en waterhoen, en ook oeverzwaluwen, visdiefjes, pimpelmees en roodborst. Gesignaleerde weidevogels zijn: kievit, tureluur, scholekster, fazant, en kleine plevier. “Streng beschermde zoogdieren” noemt de Vogelwacht ook: das, otter en waterspitsmuis.

B. en w. beroepen zich op ecologisch onderzoek op basis van standaardwerken en actuele gegevens uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Op basis van een ‘quick scan’ door het bureau Econsultancy is geen verder onderzoek nodig, vindt het college.

“’Zonneladder’ geldt niet”

Bezwaren van de Vogelwacht dat er onvoldoende zou zijn gekeken naar andere locaties voor de zonnepanelen, verwerpen b. en w. eveneens. De ‘zonneladder’ die voorschrijft dat eerst naar de optie van zonnepanelen op daken moet worden gekeken, is in het geval van het zonnepark aan de Legauke volgens het college niet van toepassing, omdat het ‘zorgvuldige proces’ voor 3 juni 2020 heeft plaatsgevonden.

Het bezwaar van een omwonende kan volgens het college terzijde worden gelegd: die woont circa 750 meter ten noorden van de beoogde locatie van het zonnepark en zal hier nauwelijks hinder van ondervinden.

“Vijftig procent participatie”

Daar komt bij dat initiatiefnemer Kronos Solar zwart op wit belooft dat er sprake zal zijn van minimaal vijftig procent participatie door omwonenden (inwoners van Opeinde en omgeving). Om de gemeentelijke klimaatdoelstellingen te halen, zijn zonneparken in weilanden nodig, stellen b. en w. van Smallingerland. Het beoogde gebied is ongeveer twaalf hectare groot.

De gemeenteraad van Smallingerland wordt gevraagd een ‘verklaring van geen bedenkingen’ vast te stellen.

Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 19 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 19 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen gisteren
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17