Afbeelding
Foto: Gemeente Noardeast-Fryslân

Nieuwe Friese plaatsnamen voor 25 dorpen in Noardeast-Fryslân

Algemeen

25 dorpen in Noardeast-Fryslân krijgen op 1 januari 2023 een nieuwe Friese naam. Dat staat in het invoeringsplan Fryske Plaknammen dat het college op dinsdag 8 juni vastgesteld heeft.

Het gaat om de dorpen:

Aalsum, Anjum, Augsbuurt, Bornwird, Ee, Engwierum, Hantumeruitburen, Hantumhuizen, Hiaure, Holwerd, Kollumerzwaag, Lioessens, Metslawier, Morra, Niawier, Oosternijkerk, Oostmahorn, Oostrum, Oudwoude, Paesens, Triemen, Veenklooster, Waaxens, Westergeest en Zwagerbosch.

De namen worden:

Ealsum, Eanjum, Augsbuert-Lytsewâld, Boarnwert, Ie, Ingwierrum, Hantumerútbuorren, Hantumhuzen, De Lytse Jouwer, Holwert, Kollumersweach, Ljussens, Mitselwier, Moarre, Nijewier, Easternijtsjerk, De Skâns-Oostmahorn, Eastrum, Aldwâld, Peazens, De Trieme, Feankleaster, Waaksens, Westergeast, Sweagerbosk.

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 20 september 2020 een amendement van de ChristenUnie en de FNP aangenomen over de invoering van Friese plaatsnamen. In het amendement wordt aan dorpen ook de ruimte gegeven om te kiezen voor een historische naam of een dialectnaam. Een meerderheid van het dorp moet hier dan voor zijn.

Achttien dorpsbelangen en een aantal inwoners hebben een reactie gestuurd naar de gemeente. Een tal van besturen heeft aangegeven om historische redenen tegen de invoering van de Friese plaatsnaam te zijn. Andere dorpen willen de Nederlandse naam behouden of geven aan om de tweetalige plaatsnaamborden te willen behouden. In een brief die de dorpen hebben ontvangen in februari is aangegeven dat wanneer de dorpen niet reageren, het college er vanuit gaat dat ze instemmen. Tien dorpen hebben niet gereageerd. 

Het college stelt voor om voor de dorpen in de oosthoek van de gemeente (Burum, Munnekezijl, Warfstermolen en Kollumerpomp) de Nederlandse naam te behouden. De andere dorpen krijgen een Friese plaatsnaam.

Het wijzigen van de plaatsnamen kost de gemeente 448.000 euro. Een deel van de kosten wordt betaald uit subsidie van de provincie en bestaande budgetten. 408.000 euro komt uit de herverdelingsvergoeding. 

De nieuwe namen worden op 1 januari 2023 ingevoerd. De invoering van de plaatsnamen in de gemeentelijke applicatie vraagt om een goede voorbereiding en kost tijd. De voorbereiding en invoering zullen daarom in 2021/2022 plaatsvinden zodat de nieuwe plaatsnamen met ingang van 1 januari 2023 kunnen gelden. Dorpsbelangen, inwoners en bedrijven hebben dan ook voldoende tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. 

De vastgestelde plaatsnaam komt op het plaatsnaambord. In het eerdere Ferwerderadiel stond alleen de Friese naam op het plaatsnaambord. In de andere eerdere gemeenten staat de Friese naam onder de Nederlandse naam. Het college stelt voor om in de nieuwe situatie te kiezen voor één naam op het bord. 

Naast de plaatsnaamborden zijn er nog veel andere borden in de gemeente waar de plaatsnaam op staat. Het gaat dan bijvoorbeeld om fietsrouteborden en andere verwijzingsborden. Ook die zullen in de loop der tijd door de gemeente worden aangepast.

Het invoeringsplan wordt op 8 juli besproken in de gemeenteraad.

Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 3 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 4 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 5 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 19 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 21 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45