Afbeelding
Foto: Klankbord.nu

Noise Awareness Day: door coronapandemie zijn we geluid anders gaan ervaren

Algemeen

Tijdens de coronapandemie melden mensen vaker geluidsoverlast in hun woonomgeving, zijn werknemers zich bewuster van de akoestiek van hun werkomgeving en ervaren zorgmedewerkers met mondkapjes dat communicatie met patiënten én elkaar wordt bemoeilijkt. Klankbord.nu, een nieuw platform waarin diverse organisaties en experts op het gebied van geluid samenkomen, lanceert op Noise Awareness Day (28 april) een website om geluidshinder op de kaart te zetten. 

Meer burengeluid

Door corona zijn mensen veel vaker thuis. Dat is ook zichtbaar in het aantal meldingen van geluidshinder. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) ontving vorig jaar zo’n 25% meer meldingen over geluidshinder dan in de jaren daarvoor. Erik Roelofsen, directeur van de NSG: “Dit jaar gaat het zelfs al om een stijging van 30% ten opzichte van 2020. Het grootste aantal meldingen gaat over burengeluid; en dan vooral hinder van de bovenburen of naaste buren. Daarom willen wij mensen op Noise Awareness Day graag gratis advies geven over mogelijke oplossingen, en andere problemen met geluidshinder.”

Geluid op het werk

Ook tijdens hun werk zijn mensen geluid anders gaan waarderen, constateert Robbert-Jan Ter Horst. Hij is directeur van Merford, een bedrijf dat onder andere akoestische oplossingen en materialen produceert, en ziet dat de coronacrisis mensen onbewust duidelijk maakt dat een goede akoestiek noodzakelijk is. “Thuis werken met meer mensen om je heen is lastig. Probeer dan maar eens een rustige call te doen. Maar als je dan een keer op kantoor bent met een lagere bezetting, hoor je opeens letterlijk wat je collega aan de andere kant van de ruimte zegt. We ervaren in deze tijd veel duidelijker wat omgevingsgeluid met ons doet.”

Zorg en geluid

Judith Veen, oprichter van Heart2Hear, houdt zich bezig met geluidsbewustzijn en -verbetering in de gezondheidszorg. Ze stipt weer een andere uitdaging aan die corona met zich meebrengt. “Naast de fysieke belasting, zoals het dragen van isolatiekleding en mondmaskers, wordt ook de communicatie erdoor bemoeilijkt. Wij zien dit tijdens onze bezoeken en gesprekken met medewerkers in de zorg.”

Pakketbezorging door drones

Vanwege corona is het aantal pakketbezorgingen in 2020 flink gestegen. In de toekomst zal deze stijging aanhouden en zullen steeds meer pakketten worden bezorgd door drones. Rick Scholte, directeur van Sorama, legt uit: “De verwachte toename van het aantal drones in de lucht heeft invloed op onze leefomgeving. Je zult steeds vaker het geluid van vliegende drones gaan horen, wat niet bepaald een aangenaam geluid is. Daarom hebben we, in samenwerking met de TU Eindhoven en Stanford University, onderzocht hoe de vleugel van een kolibrie het kenmerkende ‘hum’- geluid maakt. Deze inzichten gebruiken we dan weer om het drone-geluid te verbeteren.”

Klankbord.nu: nieuw platform over geluid

Het is duidelijk: de coronacrisis laat mensen op een hernieuwde manier naar geluid kijken. Maar geluid speelde altijd al een belangrijke rol in ieders leven. In sommige gevallen is geluid prettig, maar het kan ook hinderlijk zijn – of zelfs onze gezondheid bedreigen. Daarom hebben diverse organisaties die op uiteenlopende manieren te maken hebben met geluid en hinder het initiatief genomen voor Klankbord.nu: een platform dat geluidsthema’s hoger op de maatschappelijke en politieke agenda wil krijgen, kennis wil delen en de dialoog wil aangaan. Zodat geluid op de juiste manier gewaardeerd kan worden door iedere Nederlander. De partners die zijn betrokken bij Klankbord.nu zijn Merford, NSG, Sorama, Heart2Hear, TU/e en SoundAppraisal. Vanaf vandaag is het platform te vinden op klankbord.nu en LinkedIn, Twitter en Facebook.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 3 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 4 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 7 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 23 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren