De enquêteurs stelden onder andere vragen aan bezoekers van de Markt in Burgum.
De enquêteurs stelden onder andere vragen aan bezoekers van de Markt in Burgum. Archieffoto: Klaas Rozema

WMO-cliënten: ‘Meer hulp van vrijwilligers is welkom’

Algemeen

De cliënten van de WMO-zorg in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn over het algemeen zeer tevreden over de ondersteuning die zij krijgen. In Achtkarspelen geven ze gemiddeld voor de zes onderdelen van de WMO-zorg een 8,1 en in Tytsjerksteradiel een 8,5. 

Toch kan de hulpverlening nog beter, constateren de rekenkamercommissies (rkc’s) van beide gemeenten, op basis van een enquête onder cliënten, cliëntondersteuners en de WMO-adviesraad. Het college van b. en w. van Tytsjerksteradiel sluit zich daar grotendeels bij aan.

Van de vier aanbevelingen van de rkc’s stelt het college voor drie geheel over te nemen en één deels. Dat betreft de behoefte van de cliënten aan een vast contactpersoon. De gemeente zou dit wel willen, maar om praktische redenen is dit niet altijd mogelijk: medewerkers gaan met vakantie, zijn soms ziek of wisselen van baan.

Te weinig invalkrachten

Vooral tijdens de zomervakanties lukt het niet altijd meer voldoende invalkrachten aan te trekken om te voorzien in de ondersteuningsbehoefte, stellen b. en w. van Tytsjerksteradiel. “Het beschikbare personeel wordt ingezet waar dit noodzakelijk is”, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Lokale en streekbladen

De drie andere aanbevelingen zijn: verspreid meer informatie over de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), niet alleen via internet, maar bijvoorbeeld ook via lokale en streekbladen. Toets ook met regelmaat de behoefte aan informatie. En probeer de sociale basis van mensen te versterken. Tytsjerksteradiel heeft hiertoe inmiddels een projectleider benoemd.

(Geen) vrijwilligers

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat niet iedere WMO-cliënt een beroep doet op vrijwilligers. Of omdat ze dat niet durven, of omdat ze niet weten wie ze daarvoor moeten vragen. Met name buiten de ‘stedelijke’ gebieden is het moeilijker vrijwilligers te vinden, aldus het onderzoeksrapport.

Hoge waarderingen

De zes onderdelen waar in beide gemeenten op basis van de WMO een beroep op kan worden gedaan zijn: huishoudelijke hulp, individuele begeleiding, dagbesteding, WMO-vervoer, WMO-hulpmiddelen (bijvoorbeeld een rolstoel) en woonvoorzieningen. De waarderingscijfers van de cliënten in Achtkarspelen voor deze onderdelen variëren van 7,5 (voor WMO-vervoer) tot een 8,5 (voor individuele begeleiding).

In Tytsjerksteradiel zijn de waarderingscijfers nog iets hoger: van een 8,1 voor WMO-vervoer tot en met een 8,8 voor woonvoorzieningen.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 16 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 17 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 18 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 20 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23