Samen 'vergroenen' maakt een wijk of dorp ook leefbaarder.
Samen 'vergroenen' maakt een wijk of dorp ook leefbaarder. Foto: Sjon Heijenga

Samen ‘vergroenen’ met Friese ‘waterorganen’

Algemeen

Samen met de Friese burgers en ondernemers de klimaatuitdagingen aangaan. Dat is het streven van vier organisaties die veel met water te maken hebben: waterleidingbedrijf Vitens, Wetterskip Fryslân, de provincie Fryslân en de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG).

“Inwoners van Fryslan krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van de veranderingen in het klimaat: schade door weersextremen, zoals droogte, hitte en hoosbuien. De beschikbaarheid van zoet water neemt af en het drinkwatergebruik neemt toe. Om Fryslân ook in de toekomst leefbaar te houden, zal er het nodige moeten gebeuren”, vinden de vier organisaties.

Oplopende temperaturen

Veel tuinen en bedrijventerreinen zijn behoorlijk ‘versteend’, waardoor water bij hoosbuien niet goed weg kan naar de ondergrond. Het opgevangen regenwater kan dan ook niet hergebruikt worden. In de zomer zorgt het versteende oppervlak met name in steden ook voor behoorlijk oplopende temperaturen. De komende jaren neemt dit probleem naar verwachting verder toe, tenzij er aanpassingen worden doorgevoerd.

Waterverbruik beperken

De vier organisaties willen mensen informeren en inspireren met tips. Ook willen ze ondersteunen bij goede lokale initiatieven. Inwoners en ondernemers willen ze meer bewust maken en handvatten geven om zelf aan de slag te gaan in en rond hun woning of in hun wijk. “Door aanpassingen in onze leefomgeving en huizen of bedrijven, kunnen we slimmer omgaan met ons waterverbruik. En door aanpassingen te doen in de tuin kunnen we beter voorkomen dat het in de zomer te warm wordt of dat bij veel regen onze tuinen en straten overstromen”, volgens de vier organisaties.

Bedrijven, corporaties, musea

Die hebben zich gebundeld in het Fries Bestuursakkoord Water en Klimaat (FBWK). Ze zoeken ook samenwerking met bijvoorbeeld tuincentra, woningcorporaties en musea. Gemeenten proberen meer inzicht te krijgen in de behoeften van inwoners, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gedacht aan het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in wijken door te ‘vergroenen’. Ook wordt gewerkt aan concrete voorbeeldprojecten, waar andere organisaties weer hun voordeel mee kunnen doen.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 9 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 10 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 11 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 13 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23