De verwachte bodemdaling bij de huidige gaswinning is maximaal zo'n 23 centimeter. Bij verlenging tot 2050 kan de bodemdaling 32 centimeter worden en zich uitbreiden naar het westen, noorden en oosten.
De verwachte bodemdaling bij de huidige gaswinning is maximaal zo'n 23 centimeter. Bij verlenging tot 2050 kan de bodemdaling 32 centimeter worden en zich uitbreiden naar het westen, noorden en oosten. Foto: Ingezonden illustratie

“Geen nieuwe gaswinning in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen”

Algemeen

De colleges van b. en w. van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel pleiten nu ook tegen het verlengen van de gaswinning door het Canadese bedrijf Vermilion tot 2050. De gemeente Smallingerland ging hen onlangs al voor. In Tytsjerksteradiel zou de verlenging kunnen leiden tot een extra bodemdaling: geen 23, maar 32 centimeter. Dit heeft gevolgen voor de riolering en wellicht ook voor gebouwen in Burgum en Sumar, aldus b. en w. van Tytsjerksteradiel.

Vermilion heeft in 2018 de gasputten in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Smallingerland overgenomen van de NAM. De NAM vindt doorgaan met gaswinning in dit gebied financieel-technisch te riskant. Maar het Canadese Vermilion durft het wel aan. Het gaat om het zoeken naar en winnen van nieuwe, nog niet bewezen gasvoorraden, die maximaal kunnen oplopen tot bijna 11,6 miljard kuub en verlenging van het winningscontract tot het jaar 2050.

“Geen fracking!”

Ze verzetten zich ook tegen het voornemen van Vermilion om ‘fracking’ toe te passen: het verzachten van harde grondlagen met chemicaliën. Bovendien vrezen de colleges schade aan grondwater (Tytsjerksteradiel is deels drinkwatergebied), ook al zal de gaswinning in diepere lagen plaats moeten vinden dan de drinkwaterwinning.

De gemeenten hebben sinds kort het recht om hun advies uit te brengen, voorafgaand aan een besluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over de gaswinning. Zowel Tytsjerksteradiel als Achtkarspelen adviseren om de vergunning niet te verlenen. Niet alleen vanwege de materiële schade, maar ook vanwege de psychische schade.

Voorwaarden

Mocht de minister van EZK toch de vergunning verlenen, dan alleen onder strikte voorwaarden, vinden beide colleges: stoppen met winning als er een aardbeving komt van magnitude 3 of meer; de maximale bodemdaling mag niet toenemen; geen winning uit nieuwe gasputten; geen ‘fracking’; de monitoring van bodemtrilling wordt verbeterd en bij afwijkingen wordt de winning meteen stilgelegd; het instellen van “een substantieel gebiedsfonds” en “volledige compensatie voor eventuele schade aan het rioleringsnet”, vraagt het college van Tytsjerksteradiel.

De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 1 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 4 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 5 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 20 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 21 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 22 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 23 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 23 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 25 apr, 11:46