Het centrum van Burgum in serene rust, al voordat de avondklok is ingegaan.
Het centrum van Burgum in serene rust, al voordat de avondklok is ingegaan. Foto: Actief Media

Avondklok gaat mogelijk zaterdag of zondag in

Algemeen

DEN HAAG - Als het aan het kabinet ligt komt er een avondklok die geldt van 20.30 tot 4.30 uur. Het is dan verboden om op straat te zijn. Daarnaast wordt het aantal personen dat je thuis mag ontvangen beperkt van twee naar één persoon. Het maximaal aantal personen bij een begrafenis of crematie gaat van honderd naar vijftig. Ook komen er extra reisbeperkingen.

Als de Tweede Kamer morgen instemt met de avondklok, gaat deze een aantal dagen na het kamerdebat in, waarschijnlijk is dit zaterdag of zondag. De avondklok geldt voor iedereen, met uitzondering van mensen die medische zorg moeten verlenen aan mens en dier, ook mantelzorgers vallen hieronder. Het is daarnaast nog wel toegestaan om de hond aangelijnd uit te laten, maar dit mag door maar één persoon worden gedaan. Wie beslist op straat moet zijn, moet een door zichzelf ondertekende ‘Eigen verklaring avondklok’ op zak hebben. Mensen die voor het werk op straat moeten zijn, moeten een werkgeversverklaring bij zich dragen. Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels die nu nog na 20.30 uur open zijn, moeten ook eerder sluiten. De avondklok geldt tot en met 9 februari. Wie zich niet aan de avondklok houdt riskeert een boete van 95 euro.

De aanpassing in het aantal personen dat je thuis mag ontvangen, gaat per direct in. Gezinnen mogen maximaal één persoon van dertien jaar of ouder thuis ontvangen. Er geldt een uitzondering voor mantelzorgers. De vermindering in het aantal personen bij een begrafenis of crematie gaat maandag 25 januari in. 

Zaterdag gaat er een vliegverbod in voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Alle reizigers uit hoog-risicogebieden moeten al een negatieve PCR-test kunnen overhandigen. Daar komt bij dat ze vlak voor het vertrek een sneltest moeten doen die negatief moet zijn. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. 

Minister de Jonge meldt dat het beleid om alle vaccins voor de tweede prik op voorraad te houden wordt losgelaten. Wie ingeënt wordt met het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgt de tweede prik niet drie weken, maar zes weken na de eerste prik. Hierdoor komen er duizenden vaccins vrij, waardoor er eerder gestart kan worden met het vaccineren van 60-plussers. Er kunnen zo meer mensen eerder worden beschermd tegen het coronavirus.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat de door het Outbreak Management Team (OMT) verwachte derde golf wordt voorkomen of minder heftig wordt. Volgens het OMT kan een avondklok leiden tot een vermindering van de R-waarde van 8% tot 13%. 

Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 3 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 4 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 19 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 21 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 22 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 22 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 23 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 25 apr, 11:46
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35