In 2017 won Stichting D7B de prijs voor de mooiste nieuwe mountainbikeroute. De mountainbikers onderhouden samen de route door het bos.
In 2017 won Stichting D7B de prijs voor de mooiste nieuwe mountainbikeroute. De mountainbikers onderhouden samen de route door het bos. Foto: Ingezonden

Fietsen en bosonderhoud zijn mooie hobby's

Algemeen

BEETSTERZWAAG - Mountainbiken is een sport die prima coronaproof beoefend kan worden. Bij Beetsterzwaag kom je ze steevast tegen. "Keurig op de mountainbikeroute", zegt Andreas Post. "Dat is de gedragscode die elke mountainbiker onderschrijft, anders ontstaan er problemen rondom deze mooie hobby."

Andreas is bestuurslid van Stichting D7B, een organisatie die de ATB-route in Beetsterzwaag sinds 2016 onderhoudt. D7B staat voor: De Sân Bosken. De mountainbikeroute bestaat uit lussen met een totale lengte van 80 kilometer. Details staan op www.atbrouted7b.nl en op het infopaneel tegenover Het Witte Huis in Olterterp.

De route kwam er niet zomaar. Voorbereidende gesprekken en stevige afspraken met twaalf landeigenaren gingen er aan vooraf. De bossen rondom Beetsterzwaag omvatten kwetsbaar natuurgebied zoals het Reigersbos en er zijn bijzonderheden zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van acht dassenburchten. "Op die natuur zijn we zuinig."

De bossen zijn eigendom van een aantal particulieren en organisaties zoals Staatsbosbeheer en It Fryske Gea. "Niet alle landeigenaren zijn blij met fietsers op hun grond", zegt Andreas Post. "Waarom zouden ze publiek toestaan?" De bestuursleden van Stichting D7B gingen echter positief en volhardend de gesprekken aan. Ze wisten met iedereen tot overeenstemming te komen. Juist door de ATB-route worden nu kwetsbare delen ontzien. Ze maakten afspraken over waar de route langs zou gaan en hoe die zou worden onderhouden.

Het onderhoud doen de mountainbikers zelf. Het bestuur van Stichting D7B coördineert de werkzaamheden. "Er zit heel veel tijd in", zegt Andreas, die daardoor zelf nauwelijks aan fietsen toekomt. "Om de veertien dagen gaan we op zaterdag met een ploeg het bos in. Via een gezamenlijke app melden de vrijwilligers zich aan; onder hen doctoren, notarissen en tandartsen. Meestal zijn we met een man of veertig. Op dinsdag is er ook een groepje zestigplussers actief in het bos om de route te onderhouden."

De taken bij dit onderhoud worden vastgesteld door een werkgroep. Modderige stukken worden verstevigd met zand. De veiligheid wordt vergroot door gras te maaien, bladeren weg te blazen en takken te snoeien. Maar ook worden er kombochten en springschansjes aangelegd om de route meer uitdagingen te geven. "Samen fietsen is leuk, maar samen in het bos werken ook", aldus Andreas. Om 9.00 uur verzamelen de vrijwilligers zich op een afgesproken plek en om 12.00 uur wordt er afgesloten met snert, warme worst of een broodje. "We maken het altijd gezellig."

In het hele land zijn soortgelijke routes aangelegd, gratis toegankelijk. Het dragen van een helm en het hebben van een vignet van Natuurmonumenten is echter verplicht. "Voor het vignet betaal je 12 euro per jaar en daarmee worden de natuurgebieden en de routes onderhouden." De Beetsterzwaagster mountainbikers gaan geregeld fietsen op routes bij bijvoorbeeld Appelscha, Sleen of Havelte. Andersom komen er ook mountainbikers van elders fietsen in Beetsterzwaag. "Meestal spreken fietsers individueel af via Facebookgroepen."

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 15 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 16 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 19 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 20 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07