Linda Hasz (links) en Gerbrand Draaisma van GGD Fryslân voor de nieuwe coronatestlocatie in het WTC Expo. De ingang is aan de Heliconweg.
Linda Hasz (links) en Gerbrand Draaisma van GGD Fryslân voor de nieuwe coronatestlocatie in het WTC Expo. De ingang is aan de Heliconweg. Foto: Actief Media

Regering sluit bijna alles, ook scholen, tot 19 januari

Algemeen

LEEUWARDEN - Bijna alle winkels en voorzieningen in Nederland moeten van dinsdag 15 december tot maandag 19 januari de deuren sluiten. Supermarkten en andere voedselwinkels mogen open blijven. In bepaalde gevallen is 'afhalen' wel toegestaan, zoals in bibliotheken en bouwmarkten. Ook bijna alle onderwijs in Nederland moet vanaf woensdag 16 december dicht. Dit vanwege de snelle stijging van het aantal met corona besmette mensen.

Alleen kinderen die extra zorg nodig hebben en kinderen van ouders met 'cruciale beroepen' mogen nog naar school. De overigen krijgen tot 19 januari 'online' lessen en alle kinderen krijgen de reguliere kerstvakantie van twee weken. Premier Mark Rutte heeft de maatregelen maandagavond in zijn tweede tv-toespraak bekend gemaakt.

Niet alleen landelijk was de afgelopen tijd sprake van een snelle stijging van het aantal besmette personen. Het aantal coronabesmettingen in Fryslân steeg van 4 tot en met 10 december met bijna 40 procent, van 703 naar 973. In Dantumadiel was sprake van een verdubbeling. In Noardeast-Fryslân was de toename groter dan in de gemeente Leeuwarden.
Provinciaal is dit de grootste toename sinds half oktober. Het lijkt er op dat vrij veel mensen zich niet aan de regels houden. De afgelopen week is in Fryslân een recordaantal van 11.061 tests afgenomen, 2300 meer dan een week eerder. De dalende trend van het aantal besmettingen in Fryslân, een maand geleden, is duidelijk gestopt. Dat komt overeen met het landelijke beeld. Na Drenthe kent Fryslân de minste infecties. Er zijn meer tieners positief getest.

Het aantal nieuwe besmettingen van 4 tot en met 10 december (tussen haakjes de week daarvoor): Súdwest-Fryslân 291 (191), Noardeast-Fryslân 111 (64), Leeuwarden 106 (92), De Fryske Marren 79 (55), Smallingerland 65 (49), Heerenveen 50 (29), Waadhoeke 45 (33), Dantumadiel 40 (21), Opsterland 36 (35), Achtkarspelen 36 (28), Ooststellingwerf 34 (30), Weststellingwerf 32 (29), Tytsjerksteradiel 28 (25), Harlingen 11 (21), Ameland 4 (1), Terschelling 4 (0), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

In Leeuwarden startte de nieuwe grootschalige locatie in WTC Expo dinsdag 15 december met het testen van mensen. Daar komt stapsgewijs een capaciteit van 1275 snelle antigeentests per dag, plus 425 gangbare PCR-tests. De GGD hecht aan een combinatie van beide, omdat een PCR-test nog altijd het meest betrouwbaar is.

Mensen die getest willen worden, kunnen overigens alleen een voorkeur uitspreken voor een locatie, maar niet zelf bepalen waar ze worden getest, zegt woordvoerder Jan Arendz. Als ook een nieuwe testruimte in Heerenveen in gebruik is genomen - maandag 21 december - kan het aantal tests per dag in Fryslân geleidelijk oplopen naar vijfduizend. De coronatestlocatie in Heerenveen komt in het voormalige Friesland College op Jousterweg 28.

In het WTC Expo in Leeuwarden wordt binnenkort een tweede hal in gereedheid gebracht om daar vaccins toe te kunnen dienen. "Gescheiden van de testruimte", Linda Hasz van GGD Fryslân.

Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 4 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 4 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 5 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 20 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 21 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 21 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 23 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen gisteren
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30