Mariese Schuurman van 'Stoereloer' bij de miniatuurflats, met het bijbehorende boek, in paviljoen Vijversburg.
Mariese Schuurman van 'Stoereloer' bij de miniatuurflats, met het bijbehorende boek, in paviljoen Vijversburg. Foto: Actief Media

Tien miniatuurflats in paviljoen Vijversburg

Algemeen


TYTSJERK - In paviljoen Vijversburg bij Tytsjerk zijn tot half januari tien 'miniatuurflats' te zien, gemaakt door ongeveer vijfhonderd mensen - vooral kinderen - uit Leeuwarden en omgeving. Het idee kwam van kunstenaarscollectief Stoereloer, toen de eerste 'lockdown' werd afgekondigd vanwege het coronavirus.

"We wilden iets positiefs, om mensen te verbinden en perspectief te bieden", zegt Mariese Schuurman van dit collectief. De belangstelling bleek bijna overrompelend groot. "We hadden gerekend op 75 tot 100 reacties, met name uit Leeuwarden, maar het aantal aanmeldingen bleef maar groeien, zelfs vanuit bijvoorbeeld Harlingen. Uiteindelijk zijn het zo'n vijfhonderd deelnemers geworden: zowel kinderen als volwassenen en ouderen."

Alle aanmelders kregen een complete knutseltas thuisbezorgd. "Acht man waren twee dagen bezig om alles in te pakken. Daarna nam het bezorgen met een team chauffeurs nog een hele dag in beslag", vertelt Schuurman. De ontvangers kregen ruim een week om hun kamerdeel in elkaar te knutselen: dat mocht realistisch zijn, maar ook pure fantasie. Na ruim een week haalde Stoereloer alles weer op.

Elk ‘kamerdeel’ had de vorm van een vierkante achterwand en een taartpuntige ondergrond. Drie daarvan vormen samen één kamer. "Die zijn door de deelnemende kunstenaars bij elkaar gezocht. Aanvankelijk wilden we één miniatuurhuis maken, maar door het grote aantal inzendingen was dat niet mogelijk. De vorm van tien losse flats bleek de meest praktische oplossing", legt Schuurman uit. De flats stonden al geëxposeerd in het Fries Museum en in Winkelcentrum Zaailand. En nu dus in Park Vijversburg in het glazen paviljoen.

Vanwege 'corona' is er ook een website gemaakt: www.miniatuurhuis.nl en er is zelfs een boek uitgebracht: 'Dwalen door kamerverhalen'. Daaraan schreven zo'n 40 mensen mee, onder begeleiding van woordkunstenaarscollectief 'Dichter bij Leeuwarden'. Naast foto's van alle kamers bevat het boek gedichten en verhaaltjes ‘achter' de kamers.
Het paviljoen is komende zaterdag en zondag open en in december alleen op zondagen.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 17 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 18 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 19 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 21 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23