De weilanden tussen Wettermunt (rechtsachter) en de Sintrale As.
De weilanden tussen Wettermunt (rechtsachter) en de Sintrale As. Foto: Actief Media - Hennie de Jong

College: "Opschieten met nieuwbouw Burgum"

Algemeen

BURGUM - Omwonenden van de Elingsloane en de Kloosterlaan, aan de west- en aan de oostkant van Burgum, "sitte net te springen" om nieuwbouwwoningen in hun nabije omgeving. Dat bleek vorige week tijdens de raadsvergadering van Tytsjerksteradiel op dinsdag en ook door brieven aan de raadsleden. De gemeenteraad neemt wellicht morgenavond 19 november een besluit.

Door Gerrit van der Meer

De omwonenden aan de Elingsloane, vooral 32 bewoners aan de Wettermunt, vrezen niet alleen teloorgang van hun ruime uitzicht en daling van de waarde van hun woningen. Zij vermoeden dat de nieuwe woningen ook te dicht bij de hoogspanningskabels komen te staan die boven de Elingsloane hangen. Dit laatste bestrijdt de gemeente: de afstand tot de kabels zou groot genoeg zijn, zodat er geen gezondheidsschade wordt veroorzaakt.

Een ander punt dat insprekers over de Elingsloane dinsdag inbrachten was de geluidsoverlast van verkeer over de Sintrale As, vooral bij westenwind. "Er was een verdiepte weg beloofd, maar die is er niet gekomen. Er is ook een geluidswal, maar die is niet ver genoeg doorgetrokken, zodat bewoners van de Wettermunt daar geen profijt van hebben", zo is dinsdag betoogd.

Inspreker Feije van der Meer wees er op dat de hoeveelheid verkeer de laatste jaren op de Elingsloane fors toegenomen is en met deze plannen nog veel meer zal toenemen. "It AZC wurdt grutter makke: fan 450 nei 600 bewenners. De yngong fan de sportfjilden is ferlein nei de westkant en no komme dizze nijbouplannen der noch by!"

De bewoners voelen zich ook 'overvallen', omdat ze pas onlangs een brief van de gemeente in de bus kregen met uitleg over de plannen. De gemeente publiceerde overigens vorig jaar zomer een locatiestudie. Daarin was toen nog sprake van zowel de locaties aan de Elingsloane en de Kloosterlaan, als drie zogeheten inbreidingslocaties. Die laatste zijn nu geschrapt. Het gaat nu om tachtig woningen in de omgeving van de Elingsloane (zeg maar: tussen Wettermunt en de pingo naast de Sintrale As) en vijftien woningen noordelijk van de begraafplaats aan de Kloosterlaan.

Eén van de bewoners aldaar schrijft in een brief dat een groep bewoners onlangs samen overleg heeft gevoerd. Het liefst zien ze helemaal geen nieuwbouw aan de Kloosterlaan. Maar mocht die er toch komen, dan stellen ze voor dat er een extra ontsluitingsweg komt via de Lykwei. Bovendien moet dat geen asfaltweg worden, maar een klinkerweg. Deze bewoners willen geen hoogbouw, maar alleen vrijstaande koopwoningen.

Het college wil vooral met de plannen voor de Elingsloane haast maken. De eigenaar van de grond is niet de gemeente, maar een projectontwikkelaar. Die eist dat de gemeente voor 1 januari komend jaar een besluit neemt. "Laat u zich onder druk zetten?" vroeg een inspreker vorige week aan de gemeenteraad. Die beslist donderdag 19 november of ze inderdaad net zoveel haast heeft als het college van b. en w.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 9 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 9 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 11 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 14 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23