De derde generatie Waaksma staat nu aan het roer: Jouke, Martine en haar partner Simon.
De derde generatie Waaksma staat nu aan het roer: Jouke, Martine en haar partner Simon. Foto: Florin van der Zee

Taxicentrale Waaksma: een halve eeuw op de weg

Algemeen

KOOTSTERTILLE - 10 oktober was het 50 jaar geleden dat Jouke en Etty Waaksma met één auto hun avontuur begonnen om samen een taxibedrijf te starten. Ze verhuisden met hun drie jonge kinderen Rienk, Gea en Bert naar Kootstertille. Een dorp waar ze daarvoor nog nooit van hadden gehoord. Een maand later werd zoon Romke geboren.

In vogelvlucht bekeken heeft het bedrijf veel ontwikkelingen meegemaakt, onder andere op het gebied van communicatie. Waar vijftig jaar geleden de telefoon nog aan de wand hing, de portofoon en de wegenkaart mee moesten in de auto, taxiritten genoteerd werden op een briefje voor de planning en de facturen keurig op de typemachine werden gemaakt, gebruikt men nu de modernste apparatuur om alle taxiritten zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Het was hard werken voor Jouke en Etty en ook de kinderen moesten vaak meewerken in het bedrijf.

Groei
De onderneming groeide snel en er werd menig taxibedrijf in de omgeving overgenomen waaronder Taxi De Boer uit Burgum, Taxi Wiersma uit Kollum, Taxi Dalstra uit Surhuisterveen en nog later Taxi Stellema uit Dokkum. Langzamerhand werd Taxicentrale Waaksma als bedrijf een begrip in de regio waar veel mensen hun werk vonden. In het begin zat het personeel rond de keukentafel, later kwam er een mooie kantine bij waar de koffie en broodjes klaarstonden.

Visitekaartje
Ondanks dat er steeds meer personeel kwam, bleef de familie het persoonlijke contact met de medewerkers belangrijk vinden. Ze denken dan ook met veel respect aan hen terug. Zij waren in het verleden mede het visitekaartje van het bedrijf en zijn dat nog steeds. De klanten staan hoog in het vaandel bij Taxicentrale Waaksma.

Wagenpark
Het wagenpark van Taxicentrale Waaksma staat er altijd goed verzorgd bij. Bert was naast chauffeur ook de monteur van het bedrijf. Bert heeft nu al jaren samen met Pietsje een eigen zaak (Auto Waaksma), maar nog steeds zorgt hij ervoor dat het wagenpark van zijn familie op orde is. Jouke en Etty, Rienk en Siepie, Siebe en Gea werkten samen verder en het bedrijf groeide nog steeds. Het gebeurde regelmatig dat de kinderen Paul en Martine zaten te spelen in de Maxi-Cosi op het bureau.

Vertrouwd in vervoer

In 1992 kwam het bedrijf zwaar in de problemen door een eerder gemaakte fusie. Gelukkig kon het bedrijf met hulp van anderen een herstart maken. In 1998 is Jouke Waaksma na een lang ziekbed overleden. Hij werd 59 jaar. Rienk en Siepie, Siebe en Gea gingen samen met Etty verder met het bedrijf. In 2010 besloten Siebe en Gea afscheid te nemen van Taxicentrale Waaksma. Siebe ging verder met zijn sportzaken en Gea runt nu een gezellige dagbesteding in Kollum. Etty woont na een zeer werkzaam leven nu in een seniorenflat te Kootstertille. Ze heeft nog steeds de zorg voor hun jongste zoon Romke. Rienk en Siepie bleven het gezicht van Taxicentrale Waaksma. Nog steeds groeide het bedrijf stevig door.

Derde generatie
Inmiddels staat de derde generatie Waaksma nu met Martine en haar partner Simon en haar broer Jouke stevig aan het roer. Zij hebben na het plotselinge overlijden van hun heit Rienk vorig jaar geen moment getwijfeld om in de voetsporen van hun heit en pake verder te gaan. Samen met Siepie en de geweldige steun van alle medewerkers zetten ze alle zeilen bij in deze roerige tijden.

Taxicentrale Waaksma | De Koaten 1 Kootstertille | 0512-331333 | waaksma.nl | info@waaksma.nl

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 15 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 16 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 17 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 18 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 20 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 21 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07