Centrummanager Douwe van Drogen (links) en Ha & Ie-voorzitter Douwe Blom zijn trots op de centrumactiviteiten van dit moment.
Centrummanager Douwe van Drogen (links) en Ha & Ie-voorzitter Douwe Blom zijn trots op de centrumactiviteiten van dit moment. (Foto: Actief Media)

Drachten stimuleert lokaal winkelen met winactie

DRACHTEN - Er stonden deze winter mooie Ha & Ie-festiviteiten gepland voor het Drachtster winkelcentrum, want de ondernemersvereniging bestaat 100 jaar. Er was een stichting, er was budget... maar ook corona, waardoor alles anders werd. Wat niet veranderde is een spaar- en winactie die tot 30 december loopt en die lokaal winkelen stimuleert.


De hoofdprijs is 10.000 euro. Daarnaast zijn er tientallen prijzen te winnen die beschikbaar zijn gesteld door deelnemende winkeliers. “Herkenbaar aan de stickers op de winkelruit”, wijzen voorzitter van Ha & Ie Douwe Blom en centrummanager Douwe van Drogen. In het filmpje geven ze een toelichting.

Doel is het stimuleren van de lokale economie. “Om onze leefomgeving gezond te houden, moet - net als in een bedrijf - alles kloppen”, zegt Douwe van Drogen.

“Drachten is aantrekkelijk. Dat komt door het grote winkelcentrum dat zij hebben, door de grootste binnenhaven van het Noorden die hier is, en bijvoorbeeld door de schitterende schouwburg die hier staat. Het publiek moet van deze voorzieningen gebruikmaken, wil het in stand kunnen blijven.”

Dat is ook belangrijk nu de online mogelijkheden door steeds meer mensen worden gebruikt. De ondernemers in Drachten hebben daarom een website gelanceerd, www.gastvrij-drachten.nl. Daar staan allerlei acties op en publiekstrekkende evenementen die plaatsvinden in het centrum.

Komend voorjaar wordt er een webshop aan toegevoegd met het aanbod van Drachtster ondernemers. Online kan men dan bekijken wat daar zoal te koop is. Door wel bij Drachtster ondernemers te bestellen, investeren klanten toch in hun eigen leefomgeving. “En men kan aanvinken of men het zelf in het centrum komt ophalen, of thuis wil laten bezorgen”, vult Douwe Blom aan.

Nieuwe feestverlichting?

De ondernemers hopen dat ze het gebrek aan evenementen dit jaar kunnen compenseren met de komst van compleet nieuwe feestverlichting in het centrum van Drachten. “Dat zal het shoppen tot een echte belevenis gaan maken. Tenminste, als die feestverlichting, zoals we hopen, gerealiseerd gaat worden door het bedrijf dat ook een publiekstrekker heeft gemaakt van Oxford Street, London”, zegt Douwe van Drogen. Het is al meerdere jaren een wens van de ondernemers, maar het is nog niet gelukt de financiering rond te krijgen. “We hopen dat het dit jaar wel gaat lukken.”

Meer berichten