Sita van der Velde, gastvrouw van dbieb en Ton Pingen van Seniorweb Burgum demonstreren hoe de inloopmiddagen met inachtneming van de coronamaatregelen gaan verlopen.
Sita van der Velde, gastvrouw van dbieb en Ton Pingen van Seniorweb Burgum demonstreren hoe de inloopmiddagen met inachtneming van de coronamaatregelen gaan verlopen. Foto: Actief Media

Inloopmiddagen van dbieb en Seniorweb Burgum

Algemeen



BURGUM - Uit onderzoek van de Nationale DenkTank blijkt dat drie miljoen Nederlanders niet digitaal vaardig zijn. Seniorweb Burgum en dbieb starten daarom met gratis inloopmiddagen voor mensen met vragen over computers, tablets of telefoons. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopmiddag in de vestiging van dbieb in Burgum.

Arjen Nijboer, teamleider programmering van dbieb wijst op de vele situaties waarbij digitale vaardigheden onontbeerlijk zijn. "Denk alleen al aan alle communicatie met de overheid. Bijvoorbeeld voor het invullen van het donorregister heb je een DigiD nodig. Maar ook internetbankieren of reizen met de OV-chipkaart wordt zonder digitale kennis lastig." De coronacrisis heeft het er volgens hem voor veel 'digibeten' niet gemakkelijker op gemaakt. "Er wordt steeds meer gevideobeld, maar hoe doe je dat?"

Ton Pingen, de secretaris van Seniorweb Burgum, merkt dat vooral programma- en computerinstellingen problemen opleveren. "Bepaalde functies zijn bijvoorbeeld niet meer te vinden. Dan blijkt een apparaat in tabletmodus te staan. Het gaat ook vaak mis met updates. Mensen weten hoe iets werkt, maar dan verandert de software, waardoor functies ineens anders werken." Hij is zich er van bewust dat niet alle problemen direct verholpen kunnen worden. "Wij kunnen niet alles oplossen, maar wel heel veel." Pingen vindt het belangrijk dat mensen vooral niet bang zijn voor computers en mobiele apparaten. "Je leert door te proberen. Wij willen mensen digitaal zelfredzaam maken zodat ze aangesloten kunnen blijven bij de maatschappij." 

Voor wie ook de basisvaardigheden mist organiseert dbieb de gratis cursus 'Leren Computeren'. Daarnaast is er een gratis cursus over DigiD. Seniorweb biedt een uitgebreid pakket aan met cursussen waarvoor een kleine vergoeding wordt gevraagd. Naast deze cursussen is er op 6 oktober in dbieb in Leeuwarden de digi-special 'Slim op pad', een workshop van 13.30 tot 14.30 uur over handige apps en websites die reizen gemakkelijker maken. Deze is ook online te volgen. 

Zie voor het gehele aanbod van dbieb op dbieb.nl. Het cursusoverzicht van SeniorWeb Burgum vindt u op seniorweb-burgum.nl.

Feestelijke lintjesregen in Tytsjerksteradiel
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 1 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 2 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 5 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 6 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 21 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 22 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 23 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen gisteren
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 25 apr, 13:12