Burgemeester Jan Rijpstra met op de voorgrond een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje waarin de burgemeester vertelt over veiligheid in Drachten.
Burgemeester Jan Rijpstra met op de voorgrond een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje waarin de burgemeester vertelt over veiligheid in Drachten. Foto: Gemeente Smallingerland

"Iedereen moet zich veilig voelen in Drachten"

Algemeen


DRACHTEN - Voor burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland is de maat vol. Het moet over zijn met de geweldsdelicten in het centrum van Drachten. Met een aanwijsbesluit voor een veiligheidsrisicogebied in het centrum van Drachten, een messenverbod en een pilot met bodycams trekt hij ten strijde tegen overlastplegers.

Sinds gisteren zijn de Noorderbuurt, Houtlaan, Noorderdwarsvaart, Zuiderdwarsvaart, Berglaan, Museumplein en Zuiderbuurt officieel een veiligheidsrisicogebied. Wanneer er een aanleiding voor is mag de politie in dit gebied preventief fouilleren. Voor de periode van een jaar geldt hier ook een messenverbod. Iedere dag van 21.00 tot 7.00 uur is het verboden om messen of voorwerpen die als steekwapens kunnen worden gebruikt bij zich te dragen. Het gaat hier ook om voorwerpen die niet onder de illegale wapens vallen zoals stanleymessen, scheermessen, schroevendraaier, metalen nagelvijl, Zwitserse messen et cetera.

Aanleiding voor het besluit zijn diverse geweldsdelicten in het centrum van Drachten, waaronder het steekincident dat leidde tot de tragische dood van de 16-jarige Roan Brilstra. Burgemeester Rijpstra wil dan ook een duidelijk signaal afgeven."Je hebt een mes niet nodig. Je hebt een steekwapen niet nodig, net zoals je een pistool ook niet nodig hebt. Daar treden wij gewoon hard tegen op." 

Volgens de burgemeester moet iedereen zich veilig kunnen voelen in Drachten. "Het is belangrijk dat wij hier veilig en gezellig met elkaar uit kunnen gaan en dat mensen ook het gevoel hebben dat er geen gekke dingen kunnen gebeuren."

Op 4 september start de gemeente Smallingerland een proef met bodycams. Gedurende drie maanden wordt nagegaan of de draagbare camera's de veiligheid en het veiligheidsgevoel vergroten van de handhavers. Na de evaluatie van de pilot besluit de gemeente of de bodycam definitief wordt ingevoerd. De camera staat standaard op stand-by. In deze stand filmt de camera en registreert geluid, maar de beelden worden niet opgeslagen. Als er niks aan de hand is, worden deze beelden telkens overschreven. Als een handhaver zich onveilig voelt, kan hij of zij de camera aanzetten. 

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 6 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 9 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 9 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 12 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 13 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07