Kees Koudstaal (rechts op de foto) op zijn laatste werkdag. Hij krijgt bloemen uit handen van Teake Vaartjes - vice voorzitter Stichting Sociaal Cultureel Werk Burgum.
Kees Koudstaal (rechts op de foto) op zijn laatste werkdag. Hij krijgt bloemen uit handen van Teake Vaartjes - vice voorzitter Stichting Sociaal Cultureel Werk Burgum. Foto: Ingezonden

Boegbeeld Kees Koudstaal neemt afscheid van cultureel werk Burgum

Algemeen

BURGUM – Na 36 jaar neemt Kees Koudstaal uit Zwaagwesteinde afscheid van Stichting Sociaal Cultureel Werk Burgum. Kees gaat met pensioen. Hij was het boegbeeld van buurthuis Kiehool, het metalfestival Wâldrock en de laatste periode van Sociaal Cultureel Centrum Glinstra State, waarin Kiehool is opgegaan. De afscheidsreceptie is op zaterdag 12 september.

Het is 1984 als Kees Koudstaal vanuit Amsterdam komt te werken bij Kiehool in Burgum. Het centrum is dan nog niet zo lang gevestigd in de boerderij aan de Schoolstraat. Een huis wordt gevonden in Zwaagwesteinde om de simpele reden dat Burgum op dat moment geen geschikt aanbod heeft. Uiteindelijk wordt het 36 jaar op en neer pendelen tussen Zwaagwesteinde en Burgum.

Kees treft in Burgum een hele andere wereld aan in vergelijking met Amsterdam. Binnen de kortste keren verstaat hij de ‘Wâldpiken’ prima en kan hij het ook goed met ze vinden. Kiehool werd in de jaren 80 populair onder de jongeren. Dat leidde soms tot spanningsvelden. Daardoor ontstond er wel eens een negatief beeld over Kiehool. Maar jongeren hebben ruimte en grenzen nodig om te experimenteren. Hiermee leren ze hoe ze later succesvol kunnen zijn. Dit resulteerde soms in memorabele situaties. 

In de eind jaren 80 was er een groep jongeren in Kiehool aanwezig die veel interesse had in muziek en concerten. Op deze manier zijn de populaire concerten in Kiehool van start gegaan en is het festival Wâldrock ontstaan. Eerst als een festival met popmuziek en later metalmuziek. Door het Wâldrock festival kreeg Kiehool een regionale, zelfs landelijke uitstraling en werd het een begrip. 

Kiehool is begonnen als jongerencentrum, maar door de jaren heen uitgegroeid tot een centrum waar alle leeftijden en doelgroepen terecht kunnen. Er kwamen steeds meer activiteiten voor verschillende doelgroepen en meer gebruikers van het centrum. Het soms negatieve beeld wat Kiehool vroeger bij sommige mensen opriep, is door velen in de loop de tijd bijgesteld naar een verrassend positief beeld.  Zo kwamen er in de jaren 90 ook activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. In die tijd zeer vooruitstrevend. Door de gemoedelijke sfeer en ruimte voor eigenheid is dit nog steeds een belangrijke tak in het werk. Het geeft een interessante dynamiek en iedereen hoort erbij. 

De laatste jaren heeft Kiehool veel veranderingen ondergaan. Het waren niet altijd gemakkelijke jaren. De koers van Kiehool week verschillende keren af van die van de overkoepelende organisatie. Door volhardendheid en geloof in eigen visie, is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. Alle activiteiten, van jongeren- tot ouderenwerk, zijn onder één dak ondergebracht in Glinstra State. Met man en macht is er aan gewerkt om er iets moois van te maken. 

Als we terugkijken naar de afgelopen 36 jaar kunnen we stellen dat Kees met trots afscheid kan nemen van Glinstra State, maar wellicht nog meer van Kiehool. Het vrije denken, ruimte geven, grenzen stellen en de kalmte en rust bewaren in moeilijke tijden, zijn kwaliteiten van Kees die Kiehool en uiteindelijk Glinstra State hebben gebracht naar een rijk bloeiend platform voor alle sociaal culturele activiteiten in Burgum en omstreken. Beter dan ooit tevoren. En dat is zeker ook zijn verdienste. 

Inmiddels heeft Kees de zaken overgedragen aan Rinske Kootstra die de nieuwe sociale culturele werkster gaat worden.

Wie op zaterdag 12 september Kees met zijn pensioen wil feliciteren kan dat doen van 14.00 tot 16.30 uur in Glinstra State, Freerk Bosgraafstrjitte 18 in Burgum. De Corona-maatregelen zullen hierbij vanzelfsprekend in acht worden genomen. 

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 15 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 17 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 17 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 18 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 19 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 21 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 22 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07