Wethouder Kees Wielstra in de Ferlinge Stasjonsstrjitte in De Westereen.
Wethouder Kees Wielstra in de Ferlinge Stasjonsstrjitte in De Westereen. Foto: Actief Media

Meer kwaliteit voor de Ferlinge Stasjonsstrjitte

Algemeen


DE WESTEREEN - Er wordt hard gewerkt in de Ferlinge Stasjonsstrjitte in De Westereen. De straat krijgt een betere fundering, een nieuw afwateringssysteem en nieuwe stenen en stoepen. Ook wordt de weg veiliger gemaakt met versmallingen. Een belangrijk speerpunt is kwaliteit, want volgens wethouder Kees Wielstra schortte het daar in het verleden nog wel eens aan.

Bij de Ferlinge Stasjonsstrjitte in De Westereen is het bijna iedere vorstperiode raak: opdooischade. Het water onder de straat bevriest, waardoor de stenen omhoog komen. Als vervolgens de dooi weer inzet, ontstaan er gaten en hobbels in de weg. Ook ervaart de omgeving regelmatig wateroverlast bij zware regenbuien.

Al sinds 2011 liggen er plannen om de weg aan te pakken. Het lukte de gemeente Dantumadiel toen en in de jaren daarna niet om er middelen voor vrij te spelen. Nu kon het echter zo niet langer, vond wethouder Kees Wielstra. "Yn de winter kinst eins gjin straatwurk dwaan. Dan leit it iepen en stiene der hekken. Omdat der dêrnei eltse kear wer straters hinne moatte, kostet it in soad jild en it levert in soad oerlêst op. Wy seinen: 'Wy pakke it no yn ien kear goed oan.'"

Onder andere een goede puinfundering moet nu zorgen dat de overlast tot het verleden behoort. Op de doorgaande weg geldt een maximum snelheid van dertig kilometer per uur. Een afwijkende kleur stenen moet dit op kruispunten duidelijker maken. Met een aantal wegversmallingen wordt het doorgaande verkeer gedwongen langzamer te rijden. Het vrachtverkeer moet voortaan via de rondweg naar het centrum. Volgens Wielstra wordt er nu nog te weinig gebruik gemaakt van de rondweg. "No kinne jo der soms wol in picknickkleedsje dellizze."
Er wordt bewust niet voor een zogenaamde 'shared space' gekozen, legt Wielstra uit. "Dêr komt men wat op werom. Wy wolle mei grienstroken en beammen de Ferlinge Stasjonsstrjitte wer oantreklik meitsje foar de buert en minder oantreklik foar frachtferkear. Fersmellingen yn de dyk binne dêrneist effektiver as drompels." De plannen zijn samen met een werkgroep van bewoners en het dorpsbelang gemaakt. Het werk wordt uitgevoerd door WMR uit Rinsumageast. De aannemer is naar verwachting eind dit jaar klaar.

Wielstra ziet dit project echter als het begin. "Wy binne noch net klear, noch lang net." Als het aan hem ligt wordt - als de mogelijkheden er zijn - de Tsjerkestrjitte ook aangepakt. "Ek dêr is de ferkearsstream nei de oanlis fan de Sintrale As hiel bot feroare en ek dy wei is hiel kapot." Een andere langgekoesterde wens is de Miedloane, waar als gevolg van de Sintrale As meer verkeer langskomt. "Wy kinne it net langer meitsje om dêr noch hiel lang mei om te pankoekjen. Dus wy binne dêr ek nei in definitive oplossing oan 't tawurkjen, sadat dat ek klear is, yn samenspraak mei de buert en doarpsbelang."

Het project Ferlinge Stasjonsstrjitte maakt deel uit van het programma ‘Inhaalslag wegenonderhoud’. Dit is een onderhoudsplan waarmee de gemeente de komende drie jaar wegen aanpakt die in slechte staat zijn. Toen Wielstra begon als wethouder zag hij het als een belangrijke uitdaging om de kwaliteit van de infraprojecten te verbeteren. Zijn achtergrond in de infratechniek is hem hierbij goed van pas gekomen. "Jo begjinne net mei it straten fan in strjitte yn novimber. Dat moatte jo probearje yn it foarjier te dwaan. Alle nije projekten dy't wy oanpakke, dogge wy no yn ien kear goed."

Benieuwd naar het ontwerp? Ga naar: www.dantumadiel.frl/wegwerkzaamheden.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 3 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 4 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 7 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 23 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07