De schaapskudde verplaatst zich naar de Tussendijken in Burgum. Davy Kanter (links) en de Border Collie zorgen ervoor dat alles goed verloopt.
De schaapskudde verplaatst zich naar de Tussendijken in Burgum. Davy Kanter (links) en de Border Collie zorgen ervoor dat alles goed verloopt. Foto: Actief Media

Schaapskuddes grazen gemeentegrond af

Algemeen

BURGUM - De Schoonebeeker schapen van schaapskudde By de Han uit Lippenhuizen maken korte metten met onkruid en gras. Het bedrijf van Martin en Elsa Reitsma wordt door gemeenten en Wetterskip Fryslân ingehuurd om begrazingsprojecten uit te voeren.

Het begrazingsbedrijf is onder andere actief in de gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Heerenveen. Zo'n schaapskudde geeft een heel andere aanblik dat een machine, waarmee de grasvelden op steriele manier worden gemaaid. "Het Schoonebeker schaap is een sterk ras dat dicht bij de natuur staat. De schapen eten eerst het onkruid op, dat ze het liefste lusten. Daarna grazen ze het gras af. Het inzetten van schapen is een milieuvriendelijke methode, waardoor de biodiversiteit wordt vergroot en het gras er natuurlijk uit blijft zien", vertelt Martin Reitsma. De schapen kunnen tot zeven kilo per dag eten. "De schaapskuddes zorgen voor leefbaarheid in de wijken", voegt Reitsma eraan toe.

Op de foto is te zien dat de schapen vanaf het begrazingsgebied De Poel in Bergum naar het veld bij de Tussendijken lopen. Border Collies zorgen ervoor dat de kuddedieren bij elkaar blijven. "Ook op het terrein van het zonnepark van ENGIE rond de Burgumer centrale en het zonnepark in Garyp worden de schaapskuddes ingezet. De af te grazen gebieden worden opgedeeld, zodat de schapen steeds een stukje voor hun rekening nemen.
"De gemeenten zijn tevreden over deze vorm van beheer en onderhoud", zegt Reitsma. Hij is begonnen met eenendertig schapen. Deze populatie is door fokken inmiddels uitgegroeid naar een kudde van 1200 schapen. "De schaapskuddes zijn van begin april tot het najaar buiten om de terreinen af te grazen. Daarna mogen de schapen zich weer opmaken voor het volgende voorjaar.

Afbeelding
Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht Earnewâld viert 150-jarig jubileum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 26 sep, 16:58
Afbeelding
Dicky de Haan wint met één punt verschil Iepen Kampioenskip Ielrikjen Earnewâld Algemeen 26 sep, 11:36
Afbeelding
Notaris trekt nieuwe lotnummers voor komende voorstellingen in theater De Colle Algemeen 26 sep, 11:31
Afbeelding
Honderden belangstellenden bij opening Mienskipshûs De Kjellingen en Gezondheidsmarkt Vitamine Ea in Eastermar Algemeen 26 sep, 10:43
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 26 sep, 09:29
Afbeelding
Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond Algemeen 25 sep, 19:15
Afbeelding
Nipt verlies Broekster Boys bij Pelikaan S: 3-2 Algemeen 25 sep, 19:07
Afbeelding
Voetballers van VV Kollum starten competitie met zege op Zuidhorn Algemeen 25 sep, 19:00
Afbeelding
Eindsprint van korfballers KV De Granaet net niet genoeg Algemeen 25 sep, 18:50