Locatiedirecteur Edith van 't Wout voor Singelland Burgum, waar de 
uitreiking van de diploma's aan de leerlingen dit jaar 'corona-proof´ is.
Locatiedirecteur Edith van 't Wout voor Singelland Burgum, waar de uitreiking van de diploma's aan de leerlingen dit jaar 'corona-proof´ is. Foto: Actief Media

Singelland Burgum: diploma's op 1,5 meter

Algemeen


BURGUM - Vanwege het coronavirus is niet alleen het lesgeven in het voortgezet onderwijs aangepast. Ook de diploma-uitreiking verloopt dit jaar anders dan 'normaal', vertelt locatiedirecteur Edith van 't Wout van Singelland Burgum.

Na vier jaar hard werken hebben de leerlingen het verdiend om in het zonnetje gezet te worden en te vieren dat ze hun diploma gehaald hebben, vindt de school. Maar nu dus 'corona-proof'. Het schoolplein wordt donderdagmiddag omgetoverd tot 1,5 meter-terras, waar diverse hapjes en drankjes verkrijgbaar zijn. Via een 'walk-through' over de rode loper gaan geslaagden, samen met hun ouders, per tweetal de school in.

"Hier worden ze toegesproken door hun mentoren en ondertekenen zij het diploma. Op het terras is alles op een scherm te volgen. Daar staan ook hapjes en alcoholvrije drankjes. Een diploma-uitreiking met afstand tot elkaar, maar toch samen. Een collega maakt filmopnames", vertelt directeur Van 't Wout.

In de 'normale' situatie huurt de school De Pleats in Burgum af en is daar een uitgebreide receptie voor de geslaagde leerlingen, hun ouders en eventuele andere naaste familie. "Maar dan zou iedereen veel te dicht op elkaar staan en zitten. Om de anderhalve meter in acht te kunnen nemen, moeten we wel naar buiten. En als het regent, hebben we nog een afdak achter de hand", vertelt Van 't Wout. "Maar waarschijnlijk wordt het heel heet!"

Bijna 100 procent score

Van de ongeveer 321 leerlingen in Burgum krijgen donderdag 46 hun diploma uitgereikt. "Alle MAVO-kandidaten zijn geslaagd en alle HAVO-eindexamenkandidaten op één na zijn geslaagd", zegt Van 't Wout met enige trots. "Dus een score van bijna honderd procent."

Onderwijs aangepast

Ook het onderwijs is aan het coronavirus aangepast, vanwege de afstand van anderhalve meter. "Met name binnen in de school letten we daar goed op. Buiten, op het schoolplein, zijn we er minder streng op. Ze komen ook als groepen van tien tot vijftien leerlingen op de fiets samen naar school, dus heeft het weinig zin om ze op het schoolplein strikt op afstand van elkaar te houden."

"Voor na de zomer twee verschillende roosters"

De 'coronatijd' blijkt ook voordelen met zich mee te brengen. "We toetsen nu alleen nog de kernonderdelen. Er wordt dus minder getoetst, maar het lijkt er op dat de leerlingen op die overgebleven toetsen nu meer hun best doen. En de docenten blijven hun leerlingen toch wel volgen, maar dan op een iets andere manier."

Net als haar collega-directeur Ewoud Stadman van locatie 'De Venen' hoopt ze niettemin dat na de zomervakantie de school weer 'normaal' open mag. "Voor de zekerheid maken we twee verschillende roosters: één op basis van de huidige regels en één op basis van de oude situatie. Zo nodig kunnen we ook nog aanpassingen doen."

CSG Liudger

De diploma-uitreiking van CSG Liudger in Burgum is woensdag 1 juli. 's Middags om half vijf wordt de eerste groep verwacht, 's avonds om kwart voor zeven de tweede groep en om half negen de laatste groep. Ook hier vanwege de 1,5 meter en ook hier met een rode loper.

Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 3 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 3 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 6 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 7 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 22 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 25 apr, 14:16