Zes lintjes in Achtkarspelen, burgemeester belt in voortuin

Algemeen

BUITENPOST – In Achtkarspelen zijn vrijdag zes inwoners verblijd met de mededeling dat ze een koninklijke onderscheiding krijgen: allen zijn nu Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het feitelijk opspelden van de ‘lintjes’ gebeurt later, omdat we voorlopig in de 1,5 meter-samenleving verblijven.

Janny Jouwstra
Janke Sytske Jouwstra-Bos (Janny, 75) uit Twijzelerheide verricht vele praktische klusjes: hier stofzuigen, daar een doosje eieren bezorgen, op kinderen passen. Ze helpt ook sinds 1984 gezinnen bij ziekte en overlijden, was tien jaar vrijwilliger in de Gereformeerde Kerk in Twijzelerheide en leider van de jeugdclub. Ze was onder andere voorleesmoeder en lid van de ouderraad van basisschool De Reinbôge in haar woonplaats. Bovendien is ze al dertig jaar vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente De Westereen, onder andere als ouderling. Bij de Christelijke Bond van Plattelandsvrouwen is ze sinds 1999 actief, eerst als voorzitter, nu als vicevoorzitter. Ze is ook zo'n elf jaar vrijwilliger bij de Stichting Zendingsfeesten in Veenklooster.

Antje de Vries
Antje de Vries - Oosterhof (Annie, 77) uit Kootstertille is al ruim dertig jaar bestuurslid van toneelvereniging Doarpsnocht en tevens grimeur. Ze verzorgt ook vervoer voor ouderen naar de repetities. Voor judovereniging KEO was ze 23 jaar actief, onder andere als verantwoordelijke voor de EHBO. Ze was ook 29 jaar bestuurslid van de plaatselijke EHBO-afdeling (Drogeham-Kootstertille) en geeft kinderen van de basisscholen EHBO-lessen. Toen haar kinderen op school zaten, was ze zeer actief op de christelijke school 'De Merlettes' (1972-1984), maar ook daarna zette ze zich in voor de school. Zij is nog steeds werkzaam als pedicure.

Freerk Windstra
Freerk Cornelis Windstra (67) uit Surhuisterveen was medeoprichter van basketbalvereniging Belial in Surhuisterveen, waarvoor hij veertig jaar actief was, onder andere als voorzitter, coach en scheidsrechter. Hij zette zich ook in voor de nieuwjaarscommissie van Plaatselijk Belang en voor de afzonderlijke stichting voor de nieuwjaarsfeesten. Hij was jaren voorzitter van Plaatselijk Belang en heeft de 125-jarige historie hiervan gesorteerd en gedigitaliseerd. Hij was betrokken bij het infobord over de Feanster haven en digitaliseerde historische films van excursies van woonzorgcentrum 't Suyderhys. In 2010 zette Windstra de website www.surhuisterveen.net op en is hij tot heden beheerder van deze website. Hij was nauw betrokken bij de renovatie van Jan Binneslaan, Gedempte Vaart en de Blauwhuisterweg.

Andries en Emi Nieuwenhuis
Andries Jan Nieuwenhuis (72) uit Surhuisterveen is al jarenlang vrijwilliger in de wielersport, net als zijn twee jaar jongere broer Egbert Minne (Emi) Nieuwenhuis. Beiden zijn koninklijk onderscheiden. Beiden begonnen als wielrenners en ontwikkelden zich nadien als zeer actieve vrijwilligers. Andries is vooral bekend als commentator bij wedstrijden, zowel regionaal als nationaal. Bovendien zet hij zich al veertig jaar in voor de wielerrondes in Surhuisterveen. Ook is hij vrijwilliger binnen de landelijke KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie).

Sneller dan Gerrie Knetemann
Jongere broer Emi was als amateur-wielrenner tamelijk succesvol: bij de nationale baankampioenschappen in het Olympisch Stadion versloeg hij de latere prof Gerrie Knetemann! Emi maakte een tijd deel uit van de nationale baanselectie. In 1977 slaagde hij voor de jurycursus en werd net als zijn broer jurylid bij wedstrijden. Een jaar eerder werd Emi lid van het Wielercomité in Surhuisterveen. Hij was ook betrokken bij de organisatie van noordelijke en landelijke kampioenschappen, op de weg en in het veld. Hij was mede-grondlegger van de Profronde van Surhuisterveen, 38 jaar geleden. Hij is nog steeds actief als vrijwilliger voor het wielrennen én het toerfietsen (Toervento en Pieter Weening Classic) en was 'op de fiets' actief voor hulpprojecten in Bangladesh. Emi was ook zestien jaar diaken in de Protestantse Gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan.

Harmen Scheepsma
Harmen Scheepsma (84) uit Surhuizum is sinds de oprichting in 1988 betrokken bij het dorpsblad van Surhuizum: 'Grutte Gelf': als redacteur (18 jaar), bezorger en als auteur van tientallen interviews. Hij was de bedenker van de layout van de voorpagina, die tot op heden bestaat (geel met zwart). Hij was ook voorzitter van het bestuur van de Johannes Looijengaschool in Surhuizum. Hij had drie periodes zitting in de 'commissie van beheer' van de Pypketsjerke van de Protestantse Gemeente Surhuizum. Hij was jarenlang voorzitter. Ook heeft hij in de bouwcommissie de verbouwing in 1971 begeleid.

Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 3 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 4 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 19 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 21 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 22 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 22 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 23 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 25 apr, 11:46
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35