Bij Zorgsloperij De Kans in Leeuwarden kunnen deelnemers lassen en aan motoren knutselen, maar ook voor klanten mooie objecten maken.
Bij Zorgsloperij De Kans in Leeuwarden kunnen deelnemers lassen en aan motoren knutselen, maar ook voor klanten mooie objecten maken. Foto's: Actief Media

Zorgsloperij De Kans helpt mensen met complexe zorgvraag

Algemeen

"Wij zijn een garage, sloperij en creatieve werkplaats. Onze deelnemers kunnen alles voor u lassen"

LEEUWARDEN - Zorgsloperij De Kans in Leeuwarden is een sociaal maatschappelijke instelling voor mensen met een complexe ondersteuningsvraag. Op de dagbesteding zijn de werkruimtes voor activiteiten van technische en creatieve aard. De zorgorganisatie biedt deelnemers ook thuisondersteuning en huishoudelijke hulp.

Doel van de begeleiders is de deelnemers waar mogelijk (weer) zelfredzaam te leren zijn. Zij hebben daarbij aandacht voor alle mogelijke leefgebieden: huisvesting, scholing, relaties, familie en bijvoorbeeld voeding.

De hulp wordt geboden met persoonlijke aandacht en één-op-één begeleiding. De begeleiders die werken bij Zorgsloperij De Kans kunnen tegen een stootje. "Onze deelnemers hebben ingewikkelde problemen", vertelt zorgondernemer Svetlana Bondo. "Denk aan persoonlijke omstandigheden, gedragsproblemen, hersenletsel, een verslaving of een burn-out. Dat vraagt om begeleiders die weten hoe het is om in moeilijke omstandigheden te verkeren. We trekken graag ervaringsdeskundigen aan als begeleiders."

Svetlana Bondo is trots dat Zorgsloperij De Kans door de provincie Fryslân is uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf 2019 in de categorie zorg, welzijn en sport. "Wij horen vaak van onze stagiaires dat ze hier ontzettend veel leren. Dat komt denk ik doordat wij hier werken met ons hart. We streven naar een mooiere, duurzame wereld, waarin iedereen naar eigen vermogen kan meedoen. We denken creatief. Als je graag wilt schilderen, kopen we geen schildersdoek, maar vragen de deelnemers: 'kijk om je heen, waarop zou je willen schilderen?' Er staan hier sloopauto´s, kasten en talloze auto-onderdelen. Mensen brengen zakken vol bierdopjes en bijvoorbeeld w.c.-rolletjes. Wat kun je hiervan maken?"

Klanten zijn welkom bij Zorgsloperij De Kans. "Onze werkbegeleiders en deelnemers kunnen veel: er zijn hier professionele (auto)monteurs, lassers en bijvoorbeeld schilders aanwezig. Ook zijn er creatievelingen die van alles maken van staal: denk aan tuinkachels, rooktonnen en tafelpoten. Klanten kunnen een bestelling plaatsen en wij maken het. U kunt ook uw auto hier laten repareren. Door voor ons te kiezen geeft u onze deelnemers kans om werkervaring op te doen."

Het motto van Svetlana Bondo is 'Verander muren in deuren'. "Dat doen we door een wij-cultuur te creëren. De mensen die hier komen voelen zich gezien, erkend en gekend. Onze deelnemers hebben uiteenlopende leeftijden en bevinden zich in verschillende levensfases. Daardoor helpen ze elkaar. Ze herkennen zichzelf in de ander. Ze leren hier samen te leven, voor hun mening uit te komen en te zorgen voor hun medemens."

Deelnemers leren bij Zorgsloperij De Kans vaardigheden als lassen, flexen, boren en schroeven. Svetlana vertelt hoe effectief dit is: "Wie leert boren bijvoorbeeld, leert de boormachine kennen, leert meten, leert het juiste boortje kiezen en krijgt materiaalkennis. Ook leert hij of zij trots te zijn op het resultaat en ervaart meer te kunnen dan gedacht."

Zorgsloperij De Kans kan een leer-werklocatie zijn voor mensen zonder startkwalificatie die een praktijkverklaring wensen in de zorg of techniek, niveau 1 of 2. De techniekleerlingen werken in de werkplaats, de garage of de sloperij. De zorgleerlingen werken bij de thuisondersteuning of huishoudelijke zorg."

Heeft u belangstelling voor Zorgsloperij De Kans of heeft u een opdracht voor de mensen die hier werken? Neem contact op met Zorgsloperij De Kans.

Zorgsloperij De Kans | James Wattstraat 18a, Leeuwarden | 058 - 289 47 62 | 06 - 27585159 | info@zorgsloperijdekans.nl

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 11 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 12 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 13 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 14 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 17 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 18 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07