Skûtsje Wâldwiif uit Kootstertille met schipper Tim Roosgeurius kanmisschien promoveren van C- naar B-klasse bij de IFKS.
Skûtsje Wâldwiif uit Kootstertille met schipper Tim Roosgeurius kanmisschien promoveren van C- naar B-klasse bij de IFKS. Foto: Actief Media

Drie kampioenen bekend in IFKS, spanning bij A's

112

LEMMER - Bij het skûtsjesilen in drie van de vier klassen van de IFKS waren vrijdagmiddag de kampioenen al bekend: Henk Regts in de C-klasse, met Harmen Brouwer op plek 2. In de B-klasse won Piter-Jilles Tjoelker uit Earnewâld zes wedstrijden achtereen, dus die mag volgend jaar in de grote A-klasse meedoen. (Vorig jaar won Tjoelker alle wedstrijden op één na in de C-klasse).

In de grote A-klasse zijn er nog vier kanshebbers voor het kampioenchap: Jeroen de Vos met de Eelkje II uit Heeg, Sikke Heerschop met de Wylde Wytse uit Rotterdam, maar ook Ulbe Zwaga met de Waaksdom uit Joure en Froukje Osinga-Meijer met de Jonge Jasper.

Vier kanshebbers voor plek één bij grote A's

De grote A-klasse zeilde vrijdagmiddag twee wedstrijden, om de niet doorgegane wedstrijd op de Sleattemer Mar in te halen. Heerschop kon de eerste wedstrijd niet meedoen als gevolg van averij aan de gaffel. De tweede wedstrijd eindigde Heerschop senior als zevende (protesten niet meegeteld). De kampioen van vorig jaar, Geale Tadema met It Doarp Eastermar, heeft deze IFKS-competitie in grote A-klasse beneden zijn 'normale' kunnen gezeild. Hij eindigt vermoedelijk in de middenmoot.

In de klasse a-klein kan Andries Brouwer met De Reuzen uit Akkrum het kampioenschap niet meer ontgaan, dankzij vier eerste en twee tweede plaatsen. Harm van der Weiden wordt tweede. Om de derde plaats is het in deze klasse nog spannend.

De vier skûtsjes in deze klasse uit de Actief-regio staan in het klassement op de plaatsen 7: Pieter Jansma met Twa Famkes uit Drachten, met 33 punten; plaats 9: Brandt de Vries met de Swanneblom uit Earnewâld (38 punten); plaats 12: Geale Postma met de Lytse Earnewâldster uit Earnewâld (55 punten) en op nummer 15: Hans Brakkee met de Doeke van Martena uit Drachten (71 punten).

Wâldwiif vijfde in C-klasse

In de C-klasse kan Tim Roosgeurius (met Wâldwiif uit Kootstertille) zaterdag nog derde worden op de Lemster baai. Hij staat nu vijfde met 21 punten. Nummer drie is Steven Zijsling met de Striidber uit IJlst (18 punten na aftrek van de slechtste wedstrijd). Vierde staat Paul Wassink (De Lege Wâlden, Terherne) met 19 punten. En ook Mark de Koe (Hoop op Zegen, Oudeschoot) kan met 22 punten en nu een zesde plaats nog als derde eindigen. De eerste drie mogen volgend jaar promoveren naar de B-klasse.

De drie schippers die van de B's volgend jaar naar de (grote) A's mogen promoveren zijn behalve Pieter-Jilles Tjoelker ook Sijmen Kalsbeek (met de Raerder Roek uit Raerd) en Sietse Broersma (met de Ora et Labora uit Heeg).

Weersverswachting ook spannend

De vraag is nog of de skûtsjes die 's ochtends starten (C- en B-klasse om 9.15 en 11.00 uur) zaterdagochtend niet te veel wind krijgen op de Lemster baai: 7 Beaufort in windstoten, verwachting Piet Paulusma. 's Middags neemt de wind wat af. Dan starten normaal de klassen a-klein (12.45 uur) en de grote A-klasse (14.30 uur).

Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 3 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 4 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 19 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 21 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 22 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 22 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 23 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 25 apr, 11:46
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35