Op de plaats waar de paarden in 2006 vast stonden door hoog water, ligt nu het kunstwerk van Marcel van Luit. Wandelaars passeren het punt tijdens een 7 kilometer lange route De Dobbepaarden.
Op de plaats waar de paarden in 2006 vast stonden door hoog water, ligt nu het kunstwerk van Marcel van Luit. Wandelaars passeren het punt tijdens een 7 kilometer lange route De Dobbepaarden. (Foto: Actief Media)

Zeven kilometer aandacht voor de Dobbepaarden

MARRUM - Wandelroute De Dobbepaarden in Marrum is zeven kilometer lang en vertelt het verhaal van de honderdvijftig paarden die in 2006 ingesloten raakten op de rand van de dobbe na een zware storm op het Noarderleech. Midden in de paardendobbe is een fotokunstwerk van visual artist Marcel van Luit geïnstalleerd. Op 30 augustus is de officiële opening, de wandeling is echter al te lopen en het fotokunstwerk te bekijken.

De wandelroute 'Dobbepaarden' was een initiatief van Sense of Place, It Fryske Gea en Dorpsbelang Marrum. "Afgelopen december hebben we samen met Dorpsbelang Marrum en It Fryske Gea een zeven kilometer lange wandelroute achter de zeedijk bij Marrum gerealiseerd," vertelt Wendy Gooren van Sense of Place. "De route brengt het verhaal van de paarden van Marrum – en de bijzondere reddingsactie met amazones – tot leven in het landschap. Het kunstwerk ín de Ozingadobbe zelf vormt het slotstuk van dit project. Je kunt het straks vanaf de rand van de dobbe bekijken. Van afstand is het kunstwerk niet zichtbaar, het is prachtig landschappelijk ingepast."

Het startpunt van de wandelroute bevindt zich buitendijks – nabij het Tempeltje van Ids Willemsma – en is te herkennen aan de hoefijzers op de grond, een kunstwerk van Machiel Braaksma. Vanwege het vogelbroedseizoen is de route jaarlijks tussen 15 maart en 15 juli gesloten. Wendy: "De installatie van het kunstwerk in de dobbe viel samen met de seizoensopening van de wandelroute."

De Ozingadobbe is te bereiken via de kruising van de zeedijk en de Ozingaloane in Marrum. Steek bij de dijksovergang naast het Tempeltje van Ids Willemsma de zeedijk over. Aan de linkerzijde is de startlocatie van de wandelroute. De dobbe ligt op een afstand van circa 350 meter vanaf de zeedijk.

Meer berichten