<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=7339288&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=actiefonline.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Ondernemer Gert van der Linden is al meer dan vier decennia actief in de boomkwekerij- en hovenierssector.
Ondernemer Gert van der Linden is al meer dan vier decennia actief in de boomkwekerij- en hovenierssector. (Foto: Actief Media)
Zakelijk

Lindentuinen draagt duurzaamheid uit

"Een duurzame tuin zorgt voor meer leefgenot en een betere toekomst"

HURDEGARYP - Sinds een jaar is hoveniersbedrijf Lindentuinen gevestigd aan de Rijksstraatweg 77a te Hurdegaryp. Lindentuinen dankt zijn naam aan ondernemer Gert van der Linden die voorheen de combinatie 'Janse Tuininrichting' en 'De Triemen' bezat en aanstuurde. Na een moeizame periode van ontvlechting heeft Van der Linden ervoor gekozen om met Lindentuinen een frisse doorstart te maken.

De huidige ligging van Lindentuinen nabij de Centrale As is perfect. "In een kwartier tijd kunnen mijn hoveniers in Dokkum, Buitenpost, Leeuwarden en Drachten zijn. De Rijksstraatweg was één van de drukste wegen van Friesland maar is door de as weer een weg geworden waar het een genot is om aan te wonen en te werken," aldus Van der Linden.

Het credo van Lindentuinen is zo duurzaam mogelijk te werken. "Duurzaam is een echt modewoord geworden", zegt Van der Linden. "Dat is spijtig omdat de betekenis van duurzaamheid niet verkwanseld moet worden. Aan de andere kant is het fijn dat het thema zo in de belangstelling staat. Mensen voelen zich meer op hun persoonlijke verantwoordelijkheid aangesproken. In 2009 had Huis en Tuin in het FEC in Leeuwarden voor het eerst het thema 'duurzaamheid'. In het kader hiervan had ik een tuin van restmaterialen gemaakt. Dit met een vette knipoog naar de uitvoerbaarheid in de praktijk. Zo hadden wij een oude closetpot als waterornament gebruikt en via Marktplaats 20.000 bierdoppen op de kop getikt om als grind toe te passen. Uitsparingen in vlonders van gerecycled hout hadden wij opgevuld met omgekeerde glazen groentepotten met daaronder sfeervolle duurzame led-verlichting. Al met al een sublieme tuin om mensen onze creativiteit en duurzaamheidsgehalte te tonen. Maar helaas waren wij te vooruitstrevend op milieugebied en was de tijd er nog niet rijp voor. De reacties waren toenmaals wat lacherig en veelal in de trend van: 'een recessietuin zeker'. Ook de vakjury jureerde onze duurzame tuin als 'een tuin met een hoog tokkiegehalte'."

Volgens Van der Linden zijn de tijden sindsdien veranderd en zijn mensen mensen zich een stuk bewuster geworden van wat er op het spel staat. "Duurzaam werken zit in mijn bloed. Zo heb ik in het verleden tweemaal meegedaan met de competitie 'meest duurzaamste hoveniersbedrijf van Nederland'. In 2009 werd ik derde en in 2010 zelfs tweede. Moet je nagaan, hoeveel hoveniersbedrijven zijn er wel niet en dan tweede van heel Nederland worden, hoe vet was dat! Gelukkig snappen de meeste mensen nu wat met het woord 'duurzaam' bedoeld wordt, al vind ik het wel jammer dat duurzaam nu als een omzetverhogend woord wordt gezien." Dit vindt Van der Linden een verkeerde ontwikkeling. "Als je het woord duurzaam uitdraagt moet je er wel naar handelen". Dat betekent voor Lindentuinen om met materialen te werken die veelal binnen Europa geproduceerd worden. "Wij kiezen ervoor om geen kunstgras te gebruiken omdat echt gras, naast algen en bossen, tot de drie beste CO2-binders op aarde behoort. In deze hete periode heeft gras een verkoelende werking. Daarnaast neemt een echt gazon veel regenwater op. En wat is er voor kinderen nu fijner dan echt gras onder de voeten te voelen tijdens het ravotten." Verder spreekt het voor zich dat al het uit tuinen vrijkomende afval en restmateriaal op een verantwoorde manier door Lindentuinen gerecycled en hergebruikt wordt.

Van der Linden is al vier decennia werkzaam binnen de boomkwekerij- en hovenierssector en heeft de natuur langzaam zien veranderen. Hij is zeker geen doemdenker maar ziet de huidige ontwikkelingen in het hedendaagse klimaat wel met argusogen aan. "Deze neerwaartse spiraal gaat de laatste vijf jaar steeds sneller. Om dit te keren moeten mensen bereid zijn concessies te doen aan hun leefwijze. Daaronder valt ook het inrichten van de tuin. Meer groen en minder steen, een goede waterafvoer, het toepassen van gerecyclede materialen, beplanting aanpassen op insecten en vogels en door beplanting voor persoonlijk vruchtgebruik te gebruiken.

Gasheaters zal Van der Linden niet snel in zijn tuinontwerpen verwerken. "Een gasheater in de tuin vind ik echt verschrikkelijk. Dat is zulke nutteloze, verspilde energie". Hij legt uit dat de gevolgen van de klimaatverandering voor iedereen zichtbaar zijn. "Seizoenen zullen de komende periode blijven verschuiven. Iedereen zal zijn/haar leefwijze hiernaar moeten aanpassen en iedereen zal de komende jaren de gevolgen gaan ondervinden. Dat is een feit en dit draai je op korte termijn niet terug. Kijk naar de diverse exotische plaaginsecten, ziekten en extremen die de laatste vijftien jaar direct zichtbaar hun intrede doen. Denk aan berichtgevingen over de eikenprocessierups, de buxusziekte en de tijgermug. Kijk naar de warmterecords van de laatste tijd en de heftige en grillige regenbuien en stormen die elkaar snel opvolgen. Ik was laatst in Roden en het leek wel een oorlogsgebied. Grote bomen waarvan de kruinen als luciferhoutjes waren afgeknapt. En hoelang hebben de bomen in onze Friese houtwallen er dit voorjaar niet met een doffe en bruinige gloed bijgestaan? Pas de laatste tijd heeft dit zich door de broodnodige regen wat hersteld, maar bij een volgende bloedhete periode steekt de vochtstress weer de kop op. Moeder natuur laat graag met zich spelen, maar niet met zich sollen. Genoeg is genoeg."

"Moeder natuur laat graag met zich spelen, maar niet met zich sollen. Genoeg is genoeg."

Van der Linden legt uit dat de problemen groot en ongrijpbaar lijken, maar dat iedereen op kleinere schaal echt iets kan bijdragen om deze tegen te gaan. "Veelal denken mensen te klein. Men zegt: 'wat kan ik hier in mijn ééntje nu aan doen?' Maar je moet in een groter geheel denken. Kijk eens naar de mieren in je tuin. Kleine beestjes, wat kunnen die nu voor schade aanrichten? Een mier alleen wellicht niet zoveel, maar met z'n allen graven ze in een jaar tijd een halve kruiwagen zand onder je bestrating vandaan."

Een bijdrage leveren aan het milieu hoeft volgens Van der Linden niet ten koste te gaan van je leefgenot. "Sterker nog, ik durf zelfs te beweren dat dit wat de tuin betreft andersom is. Hoe fijn is het om een tuin te hebben vol bloeiende en geurende planten die hommels, bijen en vlinders aantrekken? Pluk een handvol zoete Japanse wijnbessen of wat Marokkaanse munt uit een border voor een kop thee. Geniet van de blauwe druif 'Boskoop Glory'. Pas beplanting toe die elk jaargetijde iets te bieden heeft. Geen tegels maar groen is het motto. Niet spuiten met chemicaliën, maar grijp terug naar natuurvriendelijke oplossingen." Voor dit alles is veel, met name groene vakkennis nodig. "Die kennis vind ik jammer genoeg onvoldoende terug bij veel van mijn collega-bedrijven", zegt van der Linden. "Dit, terwijl planten en bomen, het gras, de pure natuur voor ons beroep juist de meest essentiële onderdelen zijn. Een opdrachtgever huurt voor zijn tuinbeleving immers een tuinprofessional in met kennis van zaken en geen stratenmaker of timmerman."

Lindentuinen | Rijksstraatweg 77a Hurdegaryp | www.lindentuinen.nl 0511-421336 en 06-21612997


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=7339288&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=actiefonline.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Nieuws uit Hurdegaryp

Lindentuinen draagt duurzaamheid uit
3/7
De woningmarkt, hoe staat het er voor?
3/7
Factornoord in Hurdegaryp: "De waarde van duurzaamheid wordt steeds groter"
8/6
Tips makelaar Otto Minnema, Factornoord
28/3
Het motto van Factornoord in Hurdegaryp: niet het pand maar de klant staat centraal
7/3
Factornoord kan uw bedrijfspand taxeren
9/2
Wijngaarden Steigerbouw en Verhuur
8/2
Officiële opening project 't Stationnetje
29/1
Open dag bij de Beautyboerderij
16/1
"Anticipeer op het geringe aanbod"
5/1
Meer nieuws uit Hurdegaryp >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13006199&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=actiefonline.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>