Afbeelding
Foto: Pixabay

Je lifestyle kies je tegenwoordig zelf

Algemeen

Van vegetariër tot raw-vegan, vitamine B12 is onmisbaar

BURGUM - Vader verzorgt het inkomen, moeder het huishouden en de kinderen. 's morgens eten ze havermout, 's middags een bord aardappelen, groente met vlees en 's avonds brood met kaas en een glas melk. Er zijn weinig Nederlanders die zich nog in deze lifestyle herkennen. Er is een grote variatie aan levensstijlen en eetgewoontes voor in de plaats gekomen.

Steeds meer mensen kijken kritisch naar hun eigen leven en voedingspatroon en maken soms rigoureuze keuzes. Sommigen willen alleen nog biologische producten eten, anderen gaan vegetarisch eten, of zelfs veganistisch. Diverse diëten worden aan elkaar doorverteld, sommigen met het doel om af te vallen, anderen vanwege de reinigende of weerstandverhogende werking. Soms zijn eetgewoontes slechts een onderdeel van een veel meer omvattende levensstijl.

Vegetariër
Een vegetariër is iemand die vlees, vis en schaaldieren van zijn menu heeft geschrapt. De redenen lopen uiteen van 'een betere gezondheid voor zichzelf' tot 'weerzin tegen het houden van dieren voor consumptie'.

Veganist
Een veganist is iemand die kiest voor een leefstijl waarbij helemaal geen dieren hoeven te worden geëxploiteerd. Een veganist eet dus geen producten die van dieren afkomstig zijn; geen vlees, maar ook geen eieren, melk, kaas of honing. Ze gebruiken ook geen producten waarvoor dierproeven nodig waren, en ze dragen geen kleding waarin dierlijke materialen zijn verwerkt: geen leren schoenen, wollen truien of vilten jassen. Veganisten vinden dat een mens prima in zijn levensbehoeften kan voorzien zonder daarvoor dieren te gebruiken. Vegans, zoals veganisten zichzelf vaak noemen, zijn er trouwens ook weer in allerlei soorten en maten, meldt de Nederlandse Beweging voor Veganisten.

Raw-vegans en fruitarisme
Zo zijn er flexanisten, mensen die grotendeels plantaardig eten, maar op sommige momenten toch kiezen voor iets dierlijks. Raw-vegans eten geen verwarmd voedsel, alleen rauwe producten. Fruitariërs willen geen planten doden of beschadigen en eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Binnen het fruitarisme zijn ook stromingen die wel eieren en zuivel eten.

Freegans
Freegans keren zich tegen de kapitalistische maatschappij. Zij vinden dat arbeiders en dieren worden uitgebuit door het kapitalisme. Ze willen dit voorkomen en leven het liefst van wat over is. Ze gebruiken daarbij zo min mogelijk geld. Ze consumeren onder andere goed voedsel dat anders wordt weggegooid en sommigen vinden het daarbij dan geen probleem als het zo nu en dan toch om dierlijke producten gaat.

B12 in supplementen
Wie nooit vlees eet, krijgt in de loop der jaren een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 wordt gemaakt door bacteriën in het lichaam van ieder dier, ook in dat van mensen. Bij mensen bevinden zich deze micro-organismen echter in een deel van darmen waar vitamine B12 niet meer kan worden opgenomen. Daarom moet een mens B12 tot zich nemen vanuit een externe bron, dus dierlijke producten en wil hij die niet eten, dan moet het uit supplementen.

Voor hersenen en het zenuwstelsel is vitamine B12 onmisbaar. Het geheugen en het ruimtelijk inzicht zijn minder goed bij mensen die te weinig vitamine B12 gebruiken. Daarnaast is vitamine B12 van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA.

(www.veganisme.org)

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 12 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 13 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 14 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 15 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 18 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 19 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07