Abdijtoren van Dokkum met NFC-tag en app te zien

Algemeen

Tweehonderd jaar oude toren komt op de Markt weer in beeld

DOKKUM - De moderne technologie maakt het mogelijk, een gebouw dat al tweehonderd jaar niet meer bestaat, toch weer zichtbaar te maken. Cultuur-wethouder Pytsje de Graaf (FNP) onthulde donderdag op het vernieuwde marktterrein in Dokkum een NFC-tag, die een app activeert over de verdwenen Abdijtoren van Dokkum.

Met deze Abdijtoren-app kunnen bezoekers het voormalige icoon van Dokkum opnieuw ontdekken en bewonderen. Wethouder De Graaf deed de 'onthulling' samen met initiatiefnemers Friso Booij van Musarium en Ihno Dragt van Museum Dokkum. Dit project kwam tot stand dankzij een bijdrage van de DDFK-gemeenten.

Abdijtoren en App

De Abdijtoren van Dokkum, een icoon welke eeuwenlang de Markt zijn thuis heeft genoemd. Tot ongeveer twee eeuwen geleden, toen dit trotse bouwwerk gesloopt werd. Als de tijd verstrijkt wordt de herinnering aan deze Dokkumer toren in ons collectief geheugen zwakker en zwakker. Een stuk historie welke zoals vele anderen langzamerhand op de achtergrond raakt totdat ze vergeten is.

Maar het tij is gekeerd voor de toren; niet langer zal hij enkel voortbestaan op een aantal schilderijen en schetsen, maar levensecht op de markt. De toren heeft zich een weg weten te banen in de 21e eeuw en is terug op de plaats waar hij zo'n lange tijd gestaan heeft. Door een samenwerking van Museum Dokkum en 'Musarium' (Friso Booij) is de toren vanaf nu voor iedereen te aanschouwen op de markt. Met behulp van Augmented Reality (AR) en GPS is er een digitale reconstructie van de toren bovenop de overblijfselen van de oude toren geplaatst. Dankzij technologie van nu kunnen we bezoekers een kijkje geven in het verleden, en preserveren we op een moderne manier een stukje van de historische waarde van de Dokkumer markt.

De abdijtorenapp is het resultaat van een samenwerking tussen Museum Dokkum en Friso Booij. Booij studeerde met dit project af als Master aan de HKU (hogeschool voor de kunsten in Utrecht). Tijdens zijn masterstudie onderzocht Booij de mogelijkheden van technologie in musea en de culturele sector. Interactie stond hier centraal.

Museum Dokkum treedt buiten de muren

Door de app zelf te downloaden wordt het voor gebruikers mogelijk om in eigen tijd een deel van de Dokkumer stadshistorie te ervaren, buiten de muren van het museum. "Zo verbreden we met dit project het doelgroep-spectrum van Museum Dokkum en hebben we de eerste stappen gezet in een ontwikkeling welke museale thema's en verhalen naar de beoogde doelgroep brengt, ongeacht waar deze zich bevindt", schrijven de initiatiefnemers in een persbericht.

Door het plaatsen van een NFC-tag kunnen mensen ter plekke op de markt de app downloaden en Dokkums verloren abdijtoren herontdekken.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 9 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 10 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 11 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 13 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 14 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 15 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07